Her üreticiye beşer adet arılı kovan verilen proje, geleneksel arıcılığı destekleme açısından önemli bir adım olarak değerlendirildi.
Vali Ekrem Canalp’in katılımıyla gerçekleşen törende, açılış konuşmalarının ardından arılı kovanlar çiftçilere teslim edildi. Vali Canalp burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Çin’in ardından dünyanın en büyük ikinci bal üreticisi olduğunu hatırlatarak, bu başarıya uzun yıllar süren deneme-yanılma süreçleri sonucunda ulaşıldığını vurguladı.
“BAŞARI, BAŞARISIZ DENEMELERLE GELDİ”
1990’lı yıllardan bu yana çeşitli arıcılık projelerinin uygulamaya konulduğunu belirten Vali Canalp, “Kovanların çoğu ilk yıllarda söndü, ancak pes etmedik. Az sayıda üretici işi öğrenip sürdürdü ve zamanla bu deneyim yaygınlaştı. Bugün geldiğimiz noktada bu çabaların karşılığını alıyoruz” dedi.
“KARTOPU ETKİSİYLE BÜYÜYEN ÜRETİM”
Vali Canalp, arıcılık sektörünün kartopu etkisiyle büyüdüğünü belirterek, son üç yılda düzenli olarak kovan dağıtımı yapıldığını ifade etti. 2023’te 4.700, 2024’te ise 5.000 kovan üreticilere teslim edildi. Bu yıl ise farklı olarak, doğallığı teşvik eden geleneksel sepet kovanların dağıtıldığına dikkat çekildi.
“SADECE BAL DEĞİL, KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER HEDEFLENİYOR”
Sepet kovanların, doğal koloni gelişimini desteklediğini ve biyolojik çeşitliliğe katkı sunduğunu vurgulayan Vali Canalp, sadece bal üretiminin değil, arı sütü, polen ve propolis gibi katma değeri yüksek ürünlerin de işlenmesini hedeflediklerini söyledi. Bu kapsamda Oyma Taş Gıda İhtisas OSB’de parsel tahsislerine başlandığını ve yeni tesislerin kurulacağını müjdeledi.
PROGRAMA YOĞUN KATILIM
Programa, Batman Valisi Ekrem Canalp’in yanı sıra Kozluk Kaymakamı Ekrem Güngör, Sason Kaymakamı Furkan Başar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın ile çok sayıda arıcı katıldı.