EĞİTİM

Batman Üniversitesi Teknokent’inden 3 Milyon Dolarlık İhracat

2022 yılının Mart ayında açılışı yapılarak faaliyetlerine başlayan Batman Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Batman Teknokent)  bünyesinde yer alan otuz bir girişimci firma, otuz yedi projeyle faaliyetlerine başarıyla devam ediyor.

Batman Teknokent A.Ş.’den alınan bilgiye göre, Teknoloji Geliştirme Bölgesinde yer alan firmalardan on yedisi mikro ölçekli, on biri küçük ölçekli ve üçü ise orta ölçekli olarak sınıflandırılıyor. Bu girişimci firmalardan altısı start-up, beşi de akademisyen ortaklı girişimlerden oluşuyor. Sektör koluna göre dağılımda ise yirmi beş firma yazılım, üç firma enerji, bir firma elektronik, bir firma mobilya ve bir firma da sağlık alanında faaliyet gösteriyor. Teknokent’in kuruluşundan bu yana on dört projenin başarıyla tamamlandığı bildirildi.

Teknokent’inde yer alan projelerin öngörülen toplam bütçesi yaklaşık 250 milyon TL olarak açıklanırken 2024 yılı sonu itibariyle gerçekleşen toplam bütçe ise yaklaşık 175 milyon TL olarak belirlendi. Gerçekleşen projelerden bir tanesi KOSGEB Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon destek programı ve diğer ikisi de 1507 - TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında desteklendi. Toplam destek tutarı ise yaklaşık 4 milyon TL olarak gerçekleşti. Batman Teknokent’inde yer alan firmaların 2024 yılı sonu itibariyle proje kapsamındaki toplam geliri, yaklaşık 90 milyon TL olarak hesaplanırken ihracat hacminin ise 3 milyon dolar civarında olduğu kaydedildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, “Batman Teknokent’imizin gelişiminde kısa sürede çok mesafe kaydettik. Yeni kurulan bir bölge olmasına karşın, Batman Teknokent çok kısa bir süre içerisinde yaklaşık  yüzde doksan doluluk oranını yakalayarak bünyesinde devam eden projelerle birlikte dinamik bir ar-ge ve inovasyon ağını oluşturmayı başarmıştır. ‘Bilim, inovasyon, teknoloji…’ mottosuyla yola çıkan Teknokent’imiz sayesinde gerek bölgesel ve gerekse de ulusal  anlamda teknoloji geliştirme bölgeleri ekosistemine önemli katkılar sunmaya devam etmek istiyoruz. Teknoloji Geliştirme Bölgemizde teknolojik alt yapımızı güçlendirerek girişimci ve yatırımcıları daha çok teşvik etmek istiyoruz. Bölgemiz ayrıca istihdama reel katkılar da sunuyor. Teknokent’imizde yer alan firmalarda 262'si yazılım uzmanı olmak üzere, toplam 286 personel istihdam ediliyor Çalışan personelin yaklaşık yüzde doksanı lisans ve lisansüstü program mezunlarından oluşuyor. Bu istihdam oranı nitelikli istihdamın sağlanması ve sürdürülebilir kılınması bağlamında ciddi bir atılımı yansıtıyor.”  dedi.