Saadet Partisi Batman İl Başkanı Mehmet Fırat, “gri boşanma” olarak adlandırılan bu tablonun ekonomik ve sosyal yönleriyle ele alınması gerektiğini belirtti.

50 YAŞ ÜZERİ BOŞANMALAR 3,6 KAT ARTTI

Saadet Partisi Batman İl Başkanı Mehmet Fırat’ın değerlendirmesine göre, Türkiye’de 50 yaş ve üzerindeki bireylerin boşanma sayısında son yıllarda ciddi artış yaşandı.

2001 yılında 17 bin 112 olan 50 yaş ve üzerindeki boşanma sayısı, 2025 yılında 61 bin 252’ye yükseldi. Böylece bu yaş grubundaki boşanmalar yaklaşık 3,6 kat arttı.

Fırat, bugün boşanan her 100 kişiden yaklaşık 15’inin 50 yaş ve üzerinde olduğuna dikkat çekerek, bunun yalnızca genç çiftlerin yaşadığı bir sorun olmadığını vurguladı.

20, 30, HATTA 40 YILLIK EVLİLİKLER DE SONA ERİYOR

Türkiye’de uzun yıllar süren evliliklerin de boşanmayla sonuçlanması dikkat çekiyor. 2025 yılında gerçekleşen boşanmaların yüzde 30’unun 16 yıl ve daha uzun süren evliliklerde yaşandığı ifade edildi.

Bu tablo, çocukların büyüyüp evden ayrılması, emeklilik dönemi, sağlık ve bakım sorunları gibi hayatın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkan değişimlerin aile ilişkileri üzerindeki etkisini yeniden gündeme taşıdı.

“EKONOMİK SIKINTILAR AİLE İÇİ SORUNLARI DERİNLEŞTİRİYOR”

Her boşanmanın kendine özgü nedenleri bulunduğunu belirten Fırat, aile yapısının ekonomik ve sosyal koşullardan bağımsız değerlendirilemeyeceğini söyledi.

Hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı, işsizlik, borçluluk ve gelir yetersizliğinin aile içerisinde yaşanan sorunları daha da ağırlaştırabileceğine dikkat çeken Fırat, ekonominin yalnızca rakamlardan ibaret olmadığını ifade etti.

Fırat, “Ekonominin merkezinde insan vardır. Ekonomik politikaların başarısı vatandaşın sofrasına, evine ve aile huzuruna ne kadar katkı sağladığıyla ölçülmelidir” değerlendirmesinde bulundu.

“AİLE DANIŞMANLIĞI 50 YAŞ ÜZERİNİ DE KAPSAMALI”

Aile politikalarının yeniden ele alınması gerektiğini savunan Fırat, aile danışmanlığı hizmetlerinin yalnızca yeni evlenen çiftlerle sınırlandırılmaması gerektiğini belirtti.

50 yaş ve üzerindeki çiftlerin de aile danışmanlığı hizmetlerinden daha fazla yararlanması gerektiğini ifade eden Fırat, özellikle çocukların evden ayrılması, emeklilik, sağlık ve bakım sorunları gibi önemli yaşam dönemlerinde ailelere destek verilmesi çağrısında bulundu.

“AİLEYİ KORUMAK, SORUNLAR BÜYÜMEDEN DESTEK OLMAKTIR”

Ailenin korunmasının yalnızca boşanmaları önlemeye yönelik politikalarla sınırlı olmaması gerektiğini belirten Fırat, aile içi iletişimin güçlendirilmesi, ekonomik sıkıntıların azaltılması, bakım yükünün paylaşılması ve şiddetin önlenmesinin de aile politikalarının önemli başlıkları olduğunu kaydetti.

“BUGÜNDEN TEDBİR ALMAK ZORUNDAYIZ”

Türkiye’nin nüfus yapısının değiştiğine ve toplumun giderek yaşlandığına dikkat çeken Saadet Partisi Batman İl Başkanı Mehmet Fırat, yalnız yaşayanların sayısındaki artışın da göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

Fırat, aile yapısındaki dönüşümün yalnızca izlenmemesi, geleceğe yönelik sosyal politikaların bugünden oluşturulması gerektiğini belirterek değerlendirmesini şöyle tamamladı:

“Türkiye’nin nüfusu yaşlanıyor, yalnız yaşayanların sayısı artıyor ve aile yapımız hızla değişiyor. Bu gelişmeleri seyretmek yerine bugünden tedbir almak zorundayız.”

Kaynak: Bülten