2026’nın ilk 9 ayında kişilerin huzurunu bozan suçlar yüzde 20,1, mal varlığına karşı işlenen suçlar ise yüzde 32 azaldı. Son 4 yılda 23 bin 870 aranan şahıs yakalanırken, uyuşturucuyla mücadele kapsamında tonlarca uyuşturucu madde ele geçirildi.
Batman Valisi Ekrem Canalp, kentte güvenlik, asayiş, göçmen kaçakçılığı, terör, trafik, narkotik, kaçakçılık ve siber suçlarla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Batman’ın 100 bin kişiye düşen olay sayıları bakımından Türkiye’nin başarılı illeri arasında yer aldığını belirten Canalp, suç oranlarındaki düşüşün yanı sıra uyuşturucuyla mücadelede yürütülen sosyal projelere de dikkat çekti.
KİŞİLERİN HUZURUNU BOZAN SUÇLAR YÜZDE 20,1 AZALDI
Vatandaşların günlük yaşamını doğrudan etkileyen kişilerin huzurunu bozan 10 önemli suç kategorisinde önemli bir düşüş yaşandığını belirten Vali Canalp, 2026 yılının ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre olay sayısının yüzde 20,1 azaldığını söyledi.
Canalp, olay sayısının 1.605’ten 1.265’e gerilediğini ve olayların yüzde 99’unun emniyet ve jandarma ekiplerince aydınlatıldığını ifade etti.
Son bir yıllık dönemde ise söz konusu suçların yüzde 16,3 azalarak 3 bin 233’ten 2 bin 706’ya düştüğünü belirten Canalp, aydınlatma oranının yüzde 99 seviyesinde korunduğunu kaydetti.
MAL VARLIĞINA KARŞI SUÇLARDA YÜZDE 32 DÜŞÜŞ
Ev ve iş yeri hırsızlığı, yankesicilik, dolandırıcılık ve oto hırsızlığı gibi 9 önemli suç kategorisini kapsayan mal varlığına karşı işlenen suçlarda da düşüş yaşandı.
Vali Canalp, 2026 yılının ilk 9 ayında olay sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 azalarak 674’ten 455’e gerilediğini, olayların yüzde 96’sının aydınlatıldığını açıkladı.
Son bir yıllık dönemde yüzde 37’lik düşüş yaşandığını belirten Canalp, son 4 aylık döneme ilişkin verilerde de mal varlığına yönelik suçların yüzde 43,3 azaldığını ve olay sayısının 8 bin 160’tan 4 bin 648’e düştüğünü ifade etti.
4 YILDA 23 BİN 870 ARANAN ŞAHIS YAKALANDI
Aranan şahısların yakalanmasına yönelik çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğünü belirten Canalp, emniyet ve jandarma ekiplerinin operasyonları sonucunda cezaevine teslim edilen kişilerin sayılarını paylaştı.
Açıklanan verilere göre Eylül ayında 649, son 3 ayda 1.678, son 9 ayda 6 bin 456 ve son bir yılda 8 bin 636 aranan şahıs yakalandı. Son 4 yılda yakalanan ve cezaevine teslim edilen aranan şahıs sayısı ise 23 bin 870’e ulaştı.
UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE 3 BASAMAKLI STRATEJİ
Uyuşturucuyla mücadelenin öncelikli konular arasında yer aldığını vurgulayan Vali Canalp, bağımlılıkla mücadelede tedavi, rehabilitasyon ve sosyal hayata yeniden kazandırma çalışmalarının birlikte yürütüleceğini söyledi.
Batman’da AMATEM’in geçtiğimiz hafta itibarıyla tam teşekküllü olarak hizmete açıldığını belirten Canalp, kısa süre içerisinde Bağımsız Yaşam Derneği ile ortak işletilecek Uyuşturucuyla Mücadele Rehabilitasyon Merkezi’nin de hizmete gireceğini ifade etti.
Yeşilay’ın 7 danışma merkeziyle birlikte Batman’da üç basamaklı mücadele stratejisinin uygulanacağını kaydeden Canalp, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıyla yürütülen pilot proje kapsamında 1.250 bağımlı vatandaşla birebir görüşme gerçekleştirildiğini açıkladı.
Bu kişilerden 300’ünün istihdam edildiğini belirten Canalp, toplamda 750-800 vatandaşın istihdamının sağlanmasının hedeflendiğini ifade etti. Proje kapsamında kişilerin aile ortamlarının, arkadaş çevrelerinin ve yaşam alanlarının takip edilerek toplumsal hayata yeniden kazandırılmalarının amaçlandığını söyledi.
EYLÜL AYINDA 110,5 KİLOGRAM UYUŞTURUCU ELE GEÇİRİLDİ
Narkotik operasyonlarına ilişkin verileri de paylaşan Vali Canalp, yalnızca Eylül ayında 84 kilogram skunk, 21 kilogram eroin, 3 kilogram esrar ve 691 gram bonzai olmak üzere toplam 110,5 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildiğini bildirdi.
Son 3 ayda ise 205 kilogram skunk, 21 kilogram eroin, 18 kilogram esrar, 2,9 kilogram metamfetamin ve 2,2 kilogram bonzai olmak üzere toplam 249 kilogram uyuşturucu madde ile 10 bin 747 uyuşturucu hap yakalandı.
Son 4 yılda uyuşturucuyla mücadele kapsamında 9 bin 8 olaya müdahale edildiğini, 9 bin 800 kişi hakkında adli işlem yapıldığını belirten Canalp, sokak satıcısı ve uyuşturucu taciri olduğu belirtilen 801 kişinin tutuklandığını kaydetti.
Aynı dönemde 2 ton 808 kilogram uyuşturucu madde, 30 bin ecstasy hap, 36 bin sentetik ecza ve 18 bin 378 kök Hint kenevirinin ele geçirilerek imha edildiği bildirildi.
KAÇAKÇILIĞA KARŞI BİNLERCE OPERASYON
Kaçakçılık ve organize suçlarla mücadelenin de aralıksız sürdüğünü belirten Canalp, son 3 ayda 378 olaya müdahale edildiğini, 435 kişi hakkında adli işlem yapıldığını ve 16 kişinin tutuklandığını açıkladı.
Son 4 yılda ise 7 bin 579 olaya müdahale edilirken 8 bin 774 kişi hakkında işlem yapıldı, 278 kişi tutuklandı.
Operasyonlarda 3 milyon 267 bin doldurulmuş makaron, 1 milyon 195 bin 877 paket kaçak sigara, 817 bin litre kaçak akaryakıt, 36 bin 783 kaçak emtia, 16 bin 828 elektronik sigara, 9 bin 957 tarihi eser, 2 bin 634 kaçak cep telefonu, 91 uzun namlulu silah ve 790 tabanca ele geçirildi.
SİBER SUÇLARDA 4 YILDA 691 TUTUKLAMA
Dijital dünyada işlenen suçlara karşı yürütülen çalışmaların da sonuç verdiğini belirten Vali Canalp, 2026 yılının ilk 9 ayında 1.083 siber olaya müdahale edildiğini ve 184 kişinin tutuklandığını açıkladı.
Son bir yılda 1.393 olayda 253 kişinin tutuklandığını ifade eden Canalp, son 4 yılda ise toplam 6 bin 188 siber olaya müdahale edildiğini, dijital suçlara karıştığı belirtilen 691 kişinin tutuklanarak cezaevine gönderildiğini bildirdi.
“BATMAN’IN HAKKINI VE HUKUKUNU KİMSEYE ÇİĞNETMEYİZ”
Açıklamasının sonunda Batman’daki güvenlik çalışmalarına yönelik değerlendirmelerde bulunan Vali Ekrem Canalp, hiçbir yerde suçun tamamen sıfırlanmasının mümkün olmadığını belirterek kentte elde edilen sonuçların önemine dikkat çekti.
Canalp, “Dünyanın hiçbir yerinde suçun sıfıra indiğini kimse iddia edemez. Biz Batman’da asayiş olayları tamamen bitmiştir demiyoruz. Ancak Türkiye’de 100 bin kişiye düşen olay sayıları açısından en ideal, en iyi rakamlara ulaşmış olan il olduğumuz gerçeğini ortaya koyuyoruz. Türkiye’nin en iyi asayiş performansına sahip iliysek, kimse Batman’ın hakkını, hukukunu ve gece gündüz demeden cansiperane çalışan emniyetimizin, jandarmamızın emeğini çiğneyemez” dedi.
Basın açıklamasına İl Emniyet Müdürü Yusuf Fatih Atay ile İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ekrem Doğan da katıldı.



