"Beyaz altın" diye tabir edilen ve dünya rezervinin yüzde 20'si Bitlis'te olan pomza madeni günlük kent ekonomisine 5 milyon TL katkı sunarken, işletmeciler sorunlarının çözülmesini bekliyor.
İnşaat sektörü başta olmak üzere birçok alanda kullanılan pomzanın dünya rezervelerinin yüzde 40'ı Türkiye'de, Türkiye'nin de yüzde 40 rezervenin yüzde 70'i Bitlis'in Tatvan ve Ahlat ilçesinde bulunuyor.
Kent ekonomisine yıllık 3 milyar lira katma değer sağlayan pomza, farklı sektörlerde hammadde olarak kullanılıyor.
2002 yılından itibaren fabrika üretimine geçen işletmeciler, organize sanayi bölgesinin olmayışı, üretim maliyetlerini artırdığına dikkat çekiyor.
Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Servet Avcı, "Beyaz altın" diye tabir edilen pomza madeniyle kent ekonomisine katma değer sağlamayı hedeflediklerini belirtti.
BİMS, dünyada Yunanistan, İtalya, İngiltere, Almanya ve Amerika'da yoğun olarak bulunduğunu dikkat çeken Avcı, Türkiye rezervlerinin yüzde 70'inin Bitlis'in Tatvan ve Ahlat bölgesinde bulunduğunu söyledi.
Avcı, "Burada BİMS, 1960'lı yıllardan sonra gündeme geldi. Daha önce basma şeklinde küçük çaplı çalışmalar vardı. 2002 yılından itibaren fabrikasyona geçildi. Tatvan'da, dışarıda ithal edilen teknolojik ürünlerle başarılı bir hizmet yapıldı ve tanıtımında katkısı oldu. Bölgemizde bu şekilde yaklaşık 40 tane fabrika var." dedi. İLKHA