ÇOCUKLA KALİTELİ ZAMAN GEÇİRMEK

Son yıllarda çocukla geçirilen zamanın miktarının değil, kalitesinin önemli olduğu savunuluyor. Anne-babalar çocuklarıyla yeterli zaman geçiremediklerinde, bu durumun çocukları üzerinde mutlaka olumsuz etkiler yaratabileceği konusunda kaygılar yaşarlar. Özellikle yoğun çalışan ve dolayısıyla çocuklarıyla baş başa geçirilecek zamanları yetersiz olan anne-babalar, bu kaygıyı daha yoğun yaşarlar. Yoğun iş temposu, başka yaşam zorunlulukları, zaman zaman anne-babaların eve çok geç saatlerde gelmelerine ve bu nedenle de bazen neredeyse çocuklarıyla hiç görüşememelerine neden olabiliyor. Üstelik bütün günün yorgunluğu eklendiğinde zamanın yetersizliği kadar anne babanın, sabrının ve enerjisinin de yetersizliği söz konusu oluyor. İşte bu noktada gerçekten çocukla nasıl daha iyi ve daha kaliteli zaman geçirilmesi gerektiği sorusu tüm anne babaların zihnini meşgul etmeye başlıyor.

Çocukla Kaliteli Zaman Geçirmenin Önemi “Çocuğu Tanımak”

Çocukla kaliteli zaman geçirebilmek için onu tanımak oldukça önemlidir. Anne-baba olduğunuzda birçok beceriye sahip olmalı ve birçok konuda hassasiyet kazanmalısınız. Çocuklar sürekli bir değişim ve gelişim halindedirler. Ve başlangıçta neredeyse her gün, zaman ilerledikçe her hafta ve neredeyse çocukluk boyunca her ay çocuğunuzun değiştiğini ve geliştiğini görürsünüz. Ve her değişim aşaması başka bir yaklaşım gerektirir. Tüm bu aşamaları dikkatlice izlersek ve okuyarak, araştırarak, çocuğun değişimini öngörerek gerekli hazırlıkları yapabilirsek zorlanmadan bu aşamaları keyifle atlatabiliriz. Çocuğun doğumundan itibaren onu izlemek, tanımak, ihtiyaçlarını, özelliklerini, farklılıklarını ve duygularını ifade etme biçimini kavramak gerekir. Çocuğun söylediklerinin, davranış ve tutumlarının altındaki mesajları kavrayabilmek, söylediği ile söylemek istediği arasındaki farkı gözlemleyebilmek dikkat gerektirir.

 

 

Çocukla Nasıl Kaliteli Vakit Geçirebilirim?

Çocuğunuzla oyun oynayın

Oyun ve çocuk birbirinden bağımsız düşünülemez. Çocuk denince akla gelen ilk şey oyundur. Çocuklar dünyayı oyun aracılığıyla tanırlar; oyun aracılığı ile yaşamdaki zorluklarla baş etmeyi deneyimlerler ve oyun aracılığıyla haz duyacakları şeyleri belirler ve keşfederler. Oyuncaklar, çevredeki objeler, kişiler, olaylar, doğa, yapılar, araçlar, hayvanlar ve yollar çocuklar için oyun, öğrenme ve eğlence malzemesi olabilir. Bu nedenle de anne-babanın oyun oynaması, oyunun bir parçası olması veya oyuna aracılık edebilmesi çok önemlidir. Oyun, hem çocuğun ihtiyacını karşılayan hem de anne-babanın çocuğu yakından tanımasını ve takip etmesini sağlayan bir aktivitedir. Oyun oynarken çocuğun özgür olması, kendini rahat ifade edebilmesi ve yargılanmaması önemlidir. Anne-babaya çocuksu veya bebeksi görünen bir oyun ve oyuncak, çocuğun önemli bir ihtiyacını karşılıyor olabilir.

Çocuğunuzu Gözlemleyin

Anne babanın öncelikle iyi bir gözlemci olması gerekir. Oyunda çocuğu gözlemek ve duygularını ifade etmesi için ortam yaratmak da önemlidir. Özellikle okul öncesi yaşlarda evcilik ve kukla gibi hayal gücüne yönelik oyunlar çocukların iç dünyalarını yansıtmaları için çok önemlidir. Bu tip oyunlar için gerekli malzemelerin bulundurulması da bu açıdan önem taşır.

Çocuğunuzla empatik bir ilişki kurun

Kaliteli zamanın içeriğinde en önemli hususlardan biri de çocukların duygularının anlaşılması yani empatik yaklaşılmasıdır. Empati; karşınızdakinin duruşundan, bakışından, söylediklerinden, bazen söylemediklerinden ne hissettiğini anlamaya çalışmak ve bunu ona geri bildirmek anlamına gelir. Çocukların da tıpkı yetişkinler gibi daha kolay ifade ettikleri duygular vardır. Örneğin çocuklar öfkeyi daha kolay ve çabuk ifade ederler. Ama genellikle öfkenin altında daha farklı, bazen yumuşak, üzücü, sıkıntı veren başka bir duygu olabilir.

Çocuğun Tatmin Olacağı Aktiviteler Bulun

Çocukların anne-babalarıyla birlikte oldukları zamanlardan keyif almaları ve doyuma ulaşmaları önemlidir. Çocuğunuzla geçirdiğiniz kısa zamanda onunla açık, yakın, anlayan, dinleyen bir rolde ilişki kurabilirseniz, çocuğunuzun da böyle bir zamandan tatmin olma olasılığı artacaktır. Böylece birlikte olunan zamanlara problem taşınmayacaktır.

Oyun, hem çocuğun huzur, rahatlama ve öğrenme ihtiyacını karşılayan hem anne-babanın çocuğu yakından tanımasını ve takip etmesini sağlayan hem de ailece birlikte mutlu, keyifli zaman geçirilmesini sağlayan bir aktivitedir.