Şiddetli yağış ve selden korunmak için neler yapılmalı? - Batman Pusula Gazetesi
a

Şiddetli yağış ve selden korunmak için neler yapılmalı?

şiddetli yağış ve selden korunmak için neler yapılmalı?
0

BEĞENDİM

Spread the love

Son zamanlarda artan şiddetli yağışlar ve ani oluşan sel afetlerine karşı vatandaşların alması gereken öncelikli tedbirler merak ediliyor.

Meteoroloji yetkilileri, verilen hava tahminlerine göre hareket edilmesi ve yapılan uyarıları dikkate alınması uyarısında bulunuyor.

Selleri tahmin etmek, onları tetikleyen olayların türü ve doğasına bağlıdır. Kısa süreli yoğun yağış ani sele, uzun süreli yağışın nehirlerin taşmasına neden olacağı bilgisini paylaşan meteoroloji, selden önce alınması gereken tedbirleri şöyle sıralıyor:

“Evde değerli eşya ve önemli belgeleri yüksek yerlere kaldırın. Varsa afet ilk yardım çantasını yanınıza alın. Zarara yol açabilecek ya da zarar görebilecek eşyaları içeri alın. Su kaynakları kirlenebileceğinden, yedek içme suyunuzun olduğundan emin olun. Suyun evi terk ettiği her yerden içeri de girebileceğini hatırlayın. Kum torbaları temin edin. Selin kullanabileceği ark, hendek, vadi ve kanyon gibi yerlerden uzak durun. Açık alandaysanız en yüksek cisim siz olmayacak şekilde tepeye çıkın.”

Sel anında ise; yüksek yerlere çıkılması, asla sel suyu içinde araba kullanılmaması, aracın selden etkilenmeyecek bir yere çekilmesi, sel suyu, akıntı ya da nehirlerde yürümeye çalışılmaması, hızla akan 15-20 santim derinlikteki suyun bir insanı devirebileceğinin unutulmaması, ev yada işyerini boşaltması gerekiyorsa, elektrik, doğalgaz ve benzerlerinin kapatılması, çok gerekli olmadıkça yolculuğa çıkılmaması uyarısında bulunuyor. (İLKHA)

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.