Diğer adıyla nezle olan soğuk algınlığı; sinüs ve boğazlar başta olmak üzere burun ve nefes borusunu da etkileyen bulaşıcı bir üst solunum yolu enfeksiyonu olarak kabul edilir.
İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzm. Dr. Aslan Çelebi, nezle ile ilgili merak edilenler hakkında bilgi verdi.
Hem yetişkin hem de çocuklarda sıklıkla görülen soğuk algınlığı belirtileri arasında öksürük, hafif ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı, hapşırma ve vücut ağrıları gibi semptomlar görülür. Kendi kendine geçen bir enfeksiyon olarak soğuk algınlığı daha da şiddetlendiği takdirde sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Soğuk algınlığı (nezle) nedir?
Nezle olarak da adlandırılan soğuk algınlığı; en yaygın virüsü rinovirüs olan ve burun, boğaz, sinüs ve nefes borusunu etkilemekle birlikte kolayca bulaşabilen viral bir üst yolunum yolu enfeksiyonudur. Yaygın bir enfeksiyon olarak görülen soğuk algınlığı çocuklarda daha fazla rastlanmakla birlikte yetişkinlerde de görülür.
Yaygın belirtileri arasında burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, hafif ateş, boğaz ağrısı ve hapşırma olan soğuk algınlığının net bir tedavisi olmamakla birlikte uygulanan tedavi yöntemleri arasında yer alan soğuk algınlığı ilaçları genellikle görülen semptomları iyileştirmeye yöneliktir. Hastalığın şiddetine göre kendiliğinden geçebilen soğuk algınlığı vakaları dışında daha da şiddetli yaşanan soğuk algınlığı durumunda tıbbi bir müdahale gerekebilir.
Kolayca bulaşabilen bir enfeksiyon olan soğuk algınlığı genellikle havadaki ve yüzeydeki damlacıklar yoluyla kişiden kişiye bulaşır.
Soğuk algınlığı (nezle) neden olur?
Viral bir üst solunum yolu enfeksiyonu olan soğuk algınlığının en yaygın nedeni rinovirüsler olarak değerlendirilir. Rinovirüsler ise vücuda ağız, göz veya burun yoluyla girer. Bu durum da aşağıdaki yollar aracılığıyla gerçekleşir:
Hasta olan kişi öksürdüğünde, hapşırdığında veya konuştuğunda havadaki damlacıklar yoluyla,
Soğuk algınlığı olan biriyle kurulan yakın temasla,
Bulaşık, havlu, oyuncak veya telefon gibi üzerinde virüs bulunan nesnelerin paylaşılmasıyla,
Virüsle temas ettikten sonra göz, burun veya ağza dokunarak.
Soğuk algınlığı (nezle) risk faktörleri nelerdir?
Aşağıdaki faktörler kişinin soğuk algınlığına yakalanma riskini artırabilir:
Yaş: Bebekler ve küçük çocuklar, özellikle çocukların fazla olduğu ortamlarda vakit geçiriyorlarsa, diğer insanlara göre daha fazla soğuk algınlığına yakalanma riski taşırlar.
Düşük bağışıklık sistemi: Kişinin bağışıklık sisteminizin zayıf olması soğuk algınlığı riskini yükseltir.
Kış mevsimi: Hem çocukların hem de yetişkinlerin sonbahar ve kış aylarında soğuk algınlığına yakalanma olasılıkları daha yüksek olarak değerlendirilir.
Sigara tüketimi: Yoğun sigara tüketimi veya sigara içilen bir ortamda bulunmak, soğuk algınlığına yakalanma riski oluşturur.
Kalabalık ortamlarda bulunmak: Okul, uçak veya ofis gibi kalabalık ortamlarda bulunmak soğuk algınlığı olasılığını artırır.
Nezlenin belirtileri nelerdir?
Soğuk algınlığında görülen yaygın belirtiler, öksürük, hafif ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, hapşırma, baş ağrısı, vücut ağrıları ve yorgunluktur.
Genel olarak nezle (soğuk algınlığı) durumunda görülen belirtiler şunlardır:
- Burun akıntısı veya burun tıkanıklığı
- Tekrarlayan hapşırma
- Boğaz ağrısı
- Hafif ateş
- Öksürük
- Göz sulanması
- Vücut kırgınlığı, kas veya vücut ağrıları
- Ses kısıklığı
- Titreme ve üşüme
- İştah kaybı
- Nefes almada güçlük
- Kulak ağrısı
Kaynak: İLKHA