Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Oduncu, kadına şiddeti meclis gündemine taşıdı

DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu Kutevi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadınların toplumsal hayatta karşılaştıkları sorun alanlarını Meclis gündemine taşıdı.

DEM Parti Batman Milletvekili

 Oduncu, 81 ilin her biri için ayrı ayrı hazırladığı soru önergeleriyle, kadına yönelik şiddet, toplumsal cinsiyet ayrımcılığı, karar mekanizmalarında yetersiz temsil ve iş hayatındaki eşitsizlikler gibi önemli konularda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çalışmalarını sordu.

Sorularının Bakan Mahinur Özdemir Göktaş tarafından yanıtlanmasını isteyen Oduncu, önergesinde 2024 yılı itibariyle Türkiye’de kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet vakalarında endişe verici bir artış gözlemlendiğine dikkat çekti.

329 GÜNDE 405 KADIN KATLEDİLDİ, 276 ŞÜPHELİ KADIN ÖLÜMÜ

Verdiği önergelerde; Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine yer veren Oduncu, 2023 yılında 315 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü, 248 kadının ise şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini aktardı. Oduncu, ancak 2024 yılı henüz tamamlanmadan 405’ın kadının erkekler tarafından katledildiğini, 276 kadının ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdiği bilgisini paylaştı.

ADALET YERİNE CEZASIZLIK: FAİLLERİ CESARETLENDİRİYOR

Bu verilerin, Türkiye’de kadınların maruz kaldığı şiddet ve ayrımcılıkla mücadele konusunda daha etkin politikalar oluşturulması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdiğine dikkat çeken Oduncu, “Özellikle İstanbul Sözleşmesi’nden çekinilmesi ve 6284 sayılı Kanun’un uygulanmaması, kadınlar için koruma önlemlerinin yetersizliği ve devletin bu konuda sorumluluğunu yerine getirememesi, kadınlar açısından daha tehlikeli bir ortam yaratmıştır.

Şiddet mağduru olan kadınların önemli bir bölümü, katledilmeden önce ilgili kurumlara başvurarak yardım talep etmiş, ancak yeterli koruma önlemleri sağlanmamıştır. Öyle ki hayatını kaybeden kadınların büyük bir bölümünün daha önce koruma talep etmiş olmasına rağmen, bu taleplerin çoğu sonuçsuz kalan kadınlar olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan çalışmalar, kadına yönelik şiddet vakalarında koruma tedbirlerine uyulmaması nedeniyle tekrarlayan ihlallerin yaşandığını göstermektedir.

Ayrıca, ‘iyi hal indirimi’ gibi ceza indirimleri ve yine birçok davanın cezasızlıkla sonuçlanması, adaletin tecelli etmesi önünde bir engel teşkil etmekte ve şiddet faillerini cesaretlendirmektedir” ifadelerini kullandı.

DEM Parti Basın