Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BATMAN ÜNİVERSİTESİNDEN İHTİSASLAŞMA ATAĞI

Batman Üniversitesi Rektörü Profesör

Batman Üniversitesi Rektörü Profesör Durmuş, “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi” 2’nci çağrısı niyet beyanı veren üniversiteler toplantısına katıldı.

YÖK’te düzenlenen “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi” 2’nci çağrısı niyet beyanı veren üniversiteler toplantısına katılan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, “Kültürel Miras Çalışmaları” ve “Enerji Teknolojileri” alanında ihtisaslaşmayı planladıklarını ve bu çerçevede niyet beyanı sunduklarını açıkladı.

“Kültürel Miras Çalışmaları” ve “Enerji Teknolojileri” konusunda niyet beyanı verdiklerini belirten Rektör Durmuş, üniversitenin bu iki alanda ihtisaslaşarak şehrin ve bölgenin kalkınmasına destek olmasını istediklerini, bu çerçevede üniversitenin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesine katılması için çalışma başlattıklarını söyledi.

Yürütülen proje ile üniversitelerin belirli alanlarda içinde bulunduğu bölgenin gelişmesine katkıda bulunması amacıyla ihtisaslaşmalarını öngördüğünü söyleyen Durmuş, 2’nci çağrı kapsamında “Enerji Teknolojileri” ve “Kültürel Miras Çalışmaları” alanında özellikle var olan potansiyelin güçlendirilmesi ve geliştirilmesiyle başta Batman olmak üzere Türkiye’nin bu alandaki sanayisine ve turizmine katma değer oluşturmayı hedefledikleri kaydetti.

Durmuş, “Dünya’da giderek artan enerji talebinin karşılanması konusunda sınırlı enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması yönünde yeni yöntemler geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar son yıllarda hız kazanmıştır. Yenilenebilir enerji kaynakları arasında ilk sırada yer alan güneş enerjisi, gerek çevreci olması gerekse ucuz işletme maliyeti sebebi ile birçok uygulamayla enerjinin daha verimli kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Güneş enerjisi teknolojileri yöntem, malzeme ve teknolojik düzey açısından çok çeşitlilik göstermekle birlikte ısı ve elektrik üretimi odaklı yapılacak çalışmaların desteklenmesinin ülke yararına olacağı kanaatindeyiz. Ayrıca içten yanmalı motorlarda alternatif enerji kaynakları kullanımı ve mevcut sistemlerin rehabilitasyonu konuları da enerji stratejilerindeki güncelliğini korumaktadır. Özellikle hidrojenin enerji kaynağı olarak kullanımı bu geçiş döneminde önem arz etmektedir. Bu alanda yapılacak çalışmaların desteklenmesinin, ülkemiz yararına olacağı kanaatindeyiz.” dedi.

Üniversite bünyesinde bulunan Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümünün de petrol, doğalgaz ve jeotermal enerji konularında temel ve mühendislik bilimi eğitimi verildiğini aktaran Durmuş, “Nitekim eğitimlerini başarı ile tamamlayan öğrencilerimiz, birçok büyük petrol, doğalgaz ve jeotermal şirketlerinde iş bulabilmektedirler. Ayrıca üniversitemiz Arkeoloji Bölümü, Sanat Tarihi Bölümü ve Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım Bölümü lisans programları, Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesindeki Arkeoloji Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans ile Fen Bilimleri bünyesinde bulunan Arkeometri Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans programları çerçevesinde Kültürel Miras Çalışmalarını içeren meslek gruplarına uzmanlar yetiştirmektedir. YÖK verilerine göre henüz Türkiye’de olmayan bir programın başlatılması için girişimde bulunulmuştur. Bölge üniversiteleri arasında 2 profesör, 1 doçent doktor, 5 öğretim üyesi ve 4 öğretim Görevlisi ile bu potansiyelde lisans ve yüksek lisans eğitim vererek ihtisaslaşmasını sürdüren başka bir örnek bulunmamaktadır.” diye konuştu.