HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Batman OSB’de faaliyet gösteren Hedef Kot Yıkaması firmasında çalışan işçilerin iddialarını Mecliste verdiği soru önergesi ile ilgili yapılan açıklamadan dolayı gazetemizin haberi, Batman OSB’de faaliyet gösteren Hedef Kot Yıkama firması tarafından yargıya taşındı.
16 Kasım günü gazetemizde yer alan haberde Milletvekili Başaran’ın iddialarına yer verilmesi üzerine, Hedef Kot Yıkama Boyama Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi firmasının avukatı Adil Duman’ın, tekzip talebi 16.12.2022 tarihinde Batman 1.Sulh Ceza Hâkimliği tarafından red edildi.
Gazetemizde yer alan "BAŞARAN İŞÇİLERE BASKI İDDİALARINI MECLİSE TAŞIDI" haberi üzerine mahkemeye başvuran Hedef Kot Yıkama firmasına mahkeme engel oldu. Tekzip talep eden şirket vekili Av. Adil Duman 16/12/2022 havale tarihli nöbetçi Hâkimliğine sunmuş olduğu dilekçe ve eklerinin mahkeme tarafından incelenmesinden sonra Batman 1.Sulh Ceza Hâkimliği kararını verdi.
KARAR SEVİNDİRİCİ
Milletvekili Ayşe Acar Başaran’ın TBMM’ye taşıdığı iddialara yer verdiğini belirten Uğur Kapuci, “Bu haberden sonra Teksiad ve şirket avukatı ile bir görüşme yaptım. Milletvekilinin iddialarının olduğunu ve firmaların talep etmesi halinde firmaların iddialarla ilgili açıklamaları varsa yer vereceğimizi belirtim. Buna rağmen yanlış kararı savunan firma avukatı ve Teksiad yöneticilerine en güzel cevabı mahkeme vermiştir. Gazetelerin baskı altına alınamayacağının en güzel örneği bu kararla birlikte verilmiştir” diye konuştu.
1.Sulh Ceza Hâkimliği, Yargıtay 7.Ceza Dairesi'nin verdiği kararları da örnek göstererek, internet üzerinden yapılan yayınlar hakkında 5651 sayılı kanun gereği erişim engellemesi talep edilebileceği bu haliyle talep edilen "düzeltme ve cevabın yayımlanmasına" yönelik talebin şartları oluşmadığından reddine, talebe konu haberin basın özgürlüğü kapsamında kaldığı bu haliyle yasal şartları oluşmayan talebin reddine karar verildi.
"DEMOKRATİK TOPLUMLAR, TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERE DAYANAN TOPLUMLARDIR”
Kararda şu ifadelere yer verildi; “Tekzip talebinde bulunan şirket vekili Av. Adil Duman 16/12/2022 havale tarihli dilekçesi talebine konu "http.//batmanpusula.com/mobil/haber/31136/basaraniscilere-baski-iddialarini-meclise-tasidihtml" adresinde "BAŞARAN İŞÇİLERE BASKI İDDİALARINI MECLİSE TAŞIDI..." başlıklı yayınlanan haberde yer alan hedef gösterici yazıların yayınlandığını, söz konusu yazı içeriklerinde, müvekkil şirket hakkında gerçeği yansıtmayan ve müvekkil şirketin kişilik haklarına saldırı niteliği taşıyan iddialar olması nedeniyle tekzip talebinde bulunduğu anlaşılmakla, Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 13/02/2007 tarihli ve 2007/7-28 esas, 2007/34 sayılı kararında yer alan, "Demokratik toplumlar, temel hak ve özgürlüklere dayanan toplumlardır.” Bu tür toplumlarda Devletin görevi, temel hak ve özgürlükleri korumak ve geliştirmektir. Temel hak ve özgürlükler arasında düşünce ve kanaati açıklama özgürlüğünün önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu özgürlüğün kullanılabilmesinin en önemli yollarından birisi de basındır. Geneli ilgilendiren ya da ilgilendirmesi gereken tüm olaylar hakkında, halkı objektif ve gerçekleri yansıtacak biçimde aydınlatmak, çeşitli sorunlar üzerinde kamuoyunu düşünmeye çağıracak tarzda tartışmalar açmak, onu toplumsal ve siyasal oluşumlar üzerinde doğru ve gerçeğe uygun bilgilerle donatmak. Yöneticileri eleştirmek, uyarmak ve bu yöntemlerle denetlemek, ayrıca içinde yaşadığı toplumun ve tüm insanlığın sorunları konusunda bireyi bilinçlendirmek durumunda olan basına, bu ödevlerini yerine getirirken ihtiyaç duyacağı bir kısım haklar da tanınmıştır. Bunlar; bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarıdır. Temelini Anayasa'nın 28. vd. maddelerinden alan ve 5187 sayılı Basın Yasasının 3. Maddesinde düzenlenen bu haklar, basın yoluyla işlenen suçlarda, hukuka uygunluk nedenlerini oluşturur. Bilgiyi yayma, eleştirme ve yorumlama haklarının kabulü için, açıklama, eleştiri veya değer yargısı biçimindeki bilginin gerçek ve güncel olması, açıklanmasında kamunun ilgi ve yararının bulunması, açıklanış şekli ile konusu arasında düşünsel bir bağ bulunması, açıklamada "küçültücü" sözlerin kullanılmaması gerekir. Yargılama konusu haber ve yorum metnindeki eleştiri ve değer yargılarının bir kısmı sert ve çarpıcı bir üslupla dile getirilmiştir. Yerleşmiş yargısal kararlarda da vurgulandığı üzere esasen, eleştirinin sert bir üslupla gerçekleştirilmesi, kaba olması ve nezaket sınırlarını aşması, eleştirenin amacına, psikolojisine, eğitim ve kültür düzeyine bağlı bir olgudur. Ancak kabul edilmelidir ki, basın özgürlüğü, belli ölçülerde abartmayı, hatta kışkırtmaya başvurmayı da içerir. Gazetecilerin yazılarında kullandıkları deyimler "polemik" niteliğinde olsa da, nesnel bir açıklamayla desteklendiğinde, bu ifadeler asılsız kişisel saldırı olarak görülemez."