Gülistan Caddesi’nde yapılan basın açıklamasında, faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması çağrısı yinelendi.
Özgür Halk Gazetesi’nin Batman temsilcisi olarak görev yapan Çetin Abayay, defalarca gözaltına alınmış, baskılara rağmen gazetecilikten vazgeçmemişti. 29 Temmuz 1992’de, saat 19.30 sularında evine dönerken üç kişi tarafından silahlı saldırıya uğradı. Saldırganlardan ikisi 18-19, biri ise 25 yaşlarındaydı. Abayay’ın yanındaki arkadaşına da ateş açmak isteyen saldırganlar, silahları tutukluk yapınca olay yerinden kaçtı.
Ağır yaralanan Abayay, Batman Devlet Hastanesi’ndeki ilk müdahalenin ardından kaldırıldığı Diyarbakır Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, 30 Temmuz 1992 sabahı hayatını kaybetti.
KARDEŞİNİN ANLATTIKLARI
Çetin Abayay’ın kardeşi Gülistan Abayay, ağabeyinin fedakârlığını şu sözlerle dile getirdi: “Ağabeyim benden 10 yaş büyüktü ve onu bütün Batman severdi. Çok espriliydi, çok fedakârdı. Bir kış günü eve yırtık ayakkabılar ve ince bir gömlekle gelmişti. Meğer kıyafetlerini ihtiyacı olan birine vermiş. Bir ay para biriktirip arkadaşının ailesine bir çuval un aldığını duymuştum.”
Çetin Abayay’ın çocukluğundan itibaren politik mücadele içinde olduğunu belirten kardeşi, onun 16 yaşındayken tutuklandığını, Siirt Jandarma’da altı ay tutulduğunu ve Diyarbakır Cezaevi’nde beş ay kaldığını hatırlattı. “Annem o dönem cezaevine ziyarete gittiğinde ağabeyimi tanıyamamıştı” sözleriyle yaşanan travmayı aktardı.
“FAİLLER YARGILANMADAN BARIŞ MÜMKÜN DEĞİL”
İHD Batman Şubesi tarafından yapılan açıklamada, faili meçhul cinayetlerin toplumsal hafızada derin yaralar bıraktığı vurgulandı: “Karanlıkta kalan binlerce kayıp ve faili meçhul cinayetlerin failleri yargılanmadıkça, bu ülkede toplumsal barışa ulaşmak mümkün olmayacaktır. Yıllardır sürdürdüğümüz eylemlerle, bu cinayetlerin aydınlatılmasını, faillerin bulunup yargılanmasını talep ediyoruz. Tüm kamuoyunu ve yetkilileri duyarlılığa davet ediyoruz.”