GÜNCEL

MAHKEME, NURİ BİLGE CEYLAN’IN “TAŞRA MEKTUBU” DAVASINDAKİ İSTİNAF TALEBİNİ REDDETTİ

Nuri Bilge Ceylan’ın 2018’de gösterime giren “Ahlat Ağacı” filminin en dikkat çekici sahnesinde geçen “Taşra ve Edebiyat Sempozyumu’na katılmak istemeyen bir yazarın mektubu" bölümü, aynı yıl davaya konu olmuştu.

İlgili metnin sahibinin yazar Polat Onat olduğu ortaya çıkmıştı. Ardından yazar Polat Onat, metninin izinsiz kullandığı gerekçesiyle filmin yönetmeni ve senaristi Nuri Bilge Ceylan ile filmin yapım şirketi Zeyno Film Şirketi’ne 40 bin TL’lik maddi ve manevi tazminat davası açmıştı.

2018 yılında açılan ve İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde görülen dava 2022’de sonuçlandığında, mahkeme, yazar Polat Onat’a ait metnin filmde izinsiz kullanıldığına ve “esere tecavüzün tespitine” kararı vermişti. Eser sahibi Polat Onat’a “maddi-manevi tazminat” ödenmesine hükmetmişti. Bu karar üzerine Yönetmen Nuri Bilge Ceylan ve yapım şirketi Zeyno Film, karara itiraz edip davayı istinafa götürmüştü.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, Nuri Bilge Ceylan’ın istinaf talebi hakkındaki kararını verdi. Yazar Polat Onat’ın maddi ve manevi tazminat talep hakkının yerinde olduğunu, hükmedilen tazminat miktarının hak ve adalet ilkesine uygun düştüğünü belirtti. Mahkeme heyeti, Nuri Bilge Ceylan ve Zeyno Film’in istinaf başvurusunun ayrı ayrı esastan reddine oy birliğiyle karar verdi.

Konu hakkında görüşlerini almak istediğimiz Polat Onat, yazarların filmlerde izinsiz kullanılan eserlerinin telif haklarını almaları için emsal oluşturabilecek bu dava hakkında, yorum yapmak istemediğini belirtti.