Toplumun organ bağışı konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını, bu nedenle bağışlanan organların ihtiyacı karşılamada yetersiz kaldığını belirten Batman Sağ-Çev Başkanı Ömer Faruk Dursun, 'organ bağışı' çağrısında bulundu. Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (Sağ-Çev) Başkanı Ömer Faruk Dursun, "3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası" dolayısıyla  yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında organ bağışının, bir kişinin tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının bir kısmının veya tamamının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına, kendi iradesi ile izin vermesi ve bunu belgelendirmesi olduğunu belirten Dursun, bir insanı yaşatmanın insanlığı yaşatmak olduğunu söyledi. Görev yapmayacak kadar hasta ve hatta bedene zararlı hale gelen bir organın, bir yenisi ve sağlamı ile değiştirilebilmesi işlemine "Organ Nakli" veya "Organ Transplantasyonu" dendiğini ifade eden Dursun, gerçekleştirilen organ nakillerine karşın bağışlanan organ sayısının yetersiz olması nedeniyle günümüzde bağışlanan organların ihtiyacı karşılamadığını kaydetti.

"ÜLKEMİZDE 100 BİNDEN FAZLA DİYALİZ HASTASI VAR"

Böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, deri, incebağırsak, kemik, kemik iliği, kornea, kalp kapağı gibi organ ve dokuların nakillerinin yapılabildiğini vurgulayan Dursun, şöyle devam etti: "Konunun ne kadar önemli olduğunu vurgulamak adına sadece böbrek hastalığı noktasından bakacak olursak, ulaşabildiğimiz son verilere göre bugün itibariyle ülkemizde 100 binden fazla diyaliz hastası olduğu tahmin edilmektedir. Bunların çoğu 20-40 yaş arası genç ve orta yaşlardaki hastalardır. Bu hastalar yaşamlarını düzenli aralıklarla haftada 3 kez ve her seferinde 3-4 saat diyaliz makinasına bağlı olarak sürdürebilmektedirler. Bu da sosyal yaşantılarını oldukça kötü bir şekilde etkilemektedir. Böbrek nakli ameliyatı ile bu bağımlılık sona ermekte ve yaşam süreleri uzayabilmektedir."

"ORGAN NAKLİ İYİ BİR TEDAVİ YÖNTEMİDİR"

İleri dönem kalp ve karaciğer hastalarının durumlarının ise çok daha vahim bir hal aldığına işaret eden Dursun, "Diyaliz gibi bir yardımcı tedavi imkanları da olmadığı için kısa sürede hayatlarını kaybetmektedirler. Hâlbuki organ nakli ile yaşam süresi uzar, yaşam kalitesi artar, diyaliz gibi sıkıntılı süreçlerden kurtulmuş olurlar. Benzer durumlar diğer organ nakilleri için de geçerlidir. Organ nakli ileri dönemdeki kalp, karaciğer ve böbrek hastaları için iyi bir tedavi yöntemidir." dedi.