Batman Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Sezgin ile Beşi̇ri̇ Organi̇ze Sanayi̇ Bölgesi̇ Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Şükrü Adin’in konuşmacı olarak katıldığı söyleşiye Batman Organize Sanayi Bölge Müdürü Zeynep Akbel, Bilim İletişimi Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Ferhat Korkmaz, akademisyenler, sanayi temsilcileri ve girişimciler katıldı
Sanayide dijital dönüşüm süreci, yapay zekâ temelli üretim teknolojileri, otomasyon sistemleri, veri analitiği, nesnelerin interneti (IoT) gibi Endüstri 4.0’ın temel unsurlarının ele alındığı söyleşide, Endüstri 5.0’ın getirdiği yeni paradigmaların yanı sıra insan odaklı yaklaşımı ve sürdürülebilir üretimi merkeze alan konular tartışıldı.
Endüstri 4.0 ve 5.0’ın tarihsel gelişiminin ele alındığı söyleşide, Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Sezgin, Türkiye’nin bu dönüşüm sürecindeki konumuna değinerek, dijitalleşme ve insan merkezli üretim yaklaşımlarının ülkemiz açısından taşıdığı öneme dikkat çekti. Batman özelinde yürütülen çalışmaların da değerlendirildiği etkinlikte, sanayi-üniversite iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Sezgin, Batman Üniversitesi olarak, endüstrinin tüm bileşenlerine yönelik adımlar atmayı ve gerekli revizyonları gerçekleştirmeyi önemsediklerini ifade etti.
Söyleşinin Batman ve bölge sanayisi açısından taşıdığı öneme değinen Doç. Dr. Mehmet Şükrü Adin, sunumunda Endüstri 1.0’dan 5.0’a kadar olan geçiş sürecini ele alarak, sanayide mekanik sistemlerden dijitalleşmeye uzanan evrimi detaylarıyla anlattı. Bu dönüşüm sürecinin organize sanayi bölgeleri açısından değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Adin, özellikle dijitalleşme ve yenilikçi teknolojilere geçişte yaşanan eksikliklerin giderilmesi noktasında sanayi temsilcileri ve girişimcilere önemli sorumluluklar düştüğünü ifade etti.
Sanayi temsilcilerinin, akademisyenlerin ve katılımcıların sorularının yanıtlandığı söyleşide, Batman OSB bünyesindeki firmaların, dijitalleşme süreçlerine entegre olmaları ve rekabet güçlerini artırmaları adına Üniversite tarafından sunulabilecek proje desteği ve akademik danışmanlık önerilerine de yer verildi. Söyleşi, hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.