Manevi kazanım için büyük bir fırsat kapısı olan Ramazan ayının aynı zamanda bağımlılıktan kurtulmak için de fırsat olduğunu belirten Bağlantısız Hayat Derneği Başkanı Sedat Suakar, Ramazan ayının iradeyi güçlendirdiğini, sigara ve diğer bağımlılıklardan kurtulmaya vesile olabileceğini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, tütün ürünleri ve sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yılda yaklaşık 6 milyon kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Suakar, tahminlere göre 2025 yılında, insan sağlığını tehdit eden en yaygın zararlı madde olan sigara nedeniyle 10 milyon insanın yaşamını yitirebileceğini ifade etti.

"SİGARA ALIŞKANLIK DEĞİL BAĞIMLILIKTIR"

İçindeki birçok zararlı madde nedeniyle bağımlılık yapan sigarayı bırakmak için Ramazan ayının fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini hatırlatan Suakar, "Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı araştırmalarda, sigara içenlerin yüzde 70-80'inin sigarayı bırakmak istediği belirlenmiştir. Sigarayı bırakmak isteyenlerin yüzde 20-30'unun ise her yıl sigarayı bırakmayı denediği, bunlardan yüzde 3-5'nin ise sigarayı yardımsız bırakabildiği belirlenmiştir. Sigara aslında bir alışkanlık ya da tiryakilik değil madde bağımlılığıdır. Ancak sigara bağımlılarının bundan kurtulması noktasında ortaya konacak mücadelede özgür irade önemlidir. Ramazan ayı insanların özgür iradelerinin güçlü olduğu bir dönemdir. Yapılan araştırmalar, sigara bağımlılarının büyük bir bölümünün Ramazan ayında bu alışkanlıktan kurtulabildiğini göstermektedir. Dolayısıyla Ramazan ayı, sigarayı bırakmak için bir fırsat olarak değerlendirilmelidir." dedi.

RAMAZAN, ALKOL BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMAK İÇİN İLK ADIM OLABİLİR

Bazı alkol bağımlısı olanların da Ramazan ayında oruç tuttuğunu vurgulayan Suakar, "Alkol bağımlılığı olan kardeşlerimiz için de bu ay büyük bir fırsattır. Amerikan Bağımlılık Enstitüsü'nün geçmiş yıllarda alkolü bırakan 3 bin kişi üzerinde yaptığı inceleme ve araştırmaya göre, dini inancı, manevi değerleri kuvvetli kişilerin alkolü daha rahat bırakabildiğini ortaya koyduğunu hatırlattı.

KORUNMANIN EN İYİ YOLU ONLARA HİÇ BAŞLAMAMAKTIR

Suakar, "Sigara ve alkolün dışında çeşitli uyuşturucu, uyarıcı ve hayal gördüren maddeler, reçete ile alınması gerektiği hâlde doktor kontrolü dışında kullanılan ilaçlar, bir kısım yapıştırıcı maddeler, tiner ve çakmak gazı gibi uçucu maddeler insanı ölüme götürecek kadar bağımlılık yapan maddelerdir. Hayat kalitesini ciddi anlamda düşüren bu zararlı maddelerden korunmanın en iyi yolu onlara hiç başlamamaktır. Ancak bir şekilde bunlara bulaştıysanız bu Ramazan ayı kurtulmak için iyi bir başlangıç olabilir." diye konuştu.İlkha