Gazeteci Serdar Akınan, mesleki faaliyetlerini daha bağımsız sürdürebilmek ve dijital yayıncılık çalışmalarına özgür bir ortamda devam etmek amacıyla yurt dışında yaşamaktadır.

Türkiye'deki geleneksel medya ortamından uzaklaşan ve son yıllarda YouTube ile Patreon gibi dijital platformlar üzerinden muhalif/bağımsız yayıncılığa odaklanan Akınan, yurt dışı kararının tamamen kendi kişisel ve mesleki tercihi olduğunu belirtmektedir. Hakkında kamuoyunda dönem dönem yayılan "kaçtı" veya "hakkında kesinleşmiş hapis cezası var" yönündeki iddialar resmi kaynaklarca doğrulanmamış olup, gazeteci küresel gündemi ve Türkiye siyasetini yurt dışından yaptığı yayınlarla yorumlamaya devam etmektedir.

Serdar Akınan'ın yurt dışındaki süreci ve son durumuyla ilgili öne çıkan gelişmeler şu şekildedir:

Bağımsız Dijital Yayıncılık Tercihi

Türkiye’de çeşitli dönemlerde ana akım medya kanallarında yöneticilik ve köşe yazarlığı yapan Akınan, medyanın mevcut yapısı nedeniyle bağımsız gazetecilik yapmanın zorlaştığını savunmuştur. Bu doğrultuda, sansürden uzak kalmak, ekonomik özerkliğini korumak ve dosyalarını daha rahat araştırabilmek adına yayın merkezini yurt dışına taşımıştır

Geçmişteki Gözaltı Süreci ve Tehditler

Akınan, 2023 yılında YouTube kanalı üzerinden yaptığı bazı röportajlar ve paylaştığı iddialar nedeniyle Türkiye'de "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak" suçlamasıyla gözaltına alınmış ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır. Bu süreçte çok sayıda tehdit aldığını belirten gazeteci, daha güvenli ve baskıdan uzak bir çalışma ortamı için yurt dışında kalmayı sürdürmüştür.

Son Dakika: Dang Virüsü ve Vasiyet Açıklaması

Yurt dışındaki yaşamına devam eden Serdar Akınan, 13 Ağustos 2026 tarihinde yayınladığı son YouTube videosunda, bulunduğu bölgede Aedes türü bir sivrisinek tarafından ısırılması sonucu Dang Virüsü'ne (Dang Humması) yakalandığını duyurmuştur. Yüksek ateş, ağır halsizlik ve ses tellerinde değişim şikayetleriyle hastanede tedavi gördüğünü belirten usta gazeteci, hastalığın seyrinin ağırlaşması ihtimaline karşı bir vasiyet videosu paylaşarak hayatını kaybetmesi halinde yakılmak (kremasyon) istediğini ve küllerinin Türkiye'nin farklı bölgelerine serpilmesini talep ettiğini açıklamıştır.

Muhabir: YUSUF UYANIK