- Dünya Savaşı'nda iki ülke birbirine karşı taraflarda bulunmaktaydı. Japonya, 1. Dünya Savaşı galiplerinden biri olarak Lozan'da yerini aldı.
Türkiye-Japonya İlişkileri
Diyaeddin Ulucan
Japonlar, MÖ.10000 yılında Bering Boğazı'ndan Amerika kıtasına giden ve Türkler ile aynı ataya sahip olan Orta Asyalılar ile ilişkilere başlamıştır.
Kendini Türk olarak tanımlayan bu insanlar, aralarında Türklerin de bulunduğu Cengiz Han'ın torunu Kubilay Han'ın ordusu ile 13.yy.da Japonya'ya karşı savaşmıştır.Japonların Türkler ile çok önceden birbirini tanıdığının bir diğer göstergesi de; Kaşgarlı Mahmut'un Divanı Lügati't Türk adlı eserindeki dünya haritasında Japon Adalarının belirtilmesidir.
Ayrıca Katip Çelebi, Cihannüma adlı eserinde ve Şemsettin Sami de Kamus-ul Alam adlı eserlerinde Japonya'dan bahsetmektedir.
Katip Çelebi, Cihannüma adlı eserindeki haritada Japonya'yı "Yaponya" olarak göstermiş ve ülkenin idari yapısı, dili, dini, ekonomisi, ticareti, ahlakı, sanatı, geleneği ve göreneği hakkında bilgiler vermiştir.
Şemsettin Sami ise Kamus-ul Alam adlı eserinde Japonya'nın birkaç büyük ada ve birçok küçük adadan oluştuğunu ifade etmiştir.
Osmanlı döneminde iki devlet arasındaki ilişkiler, Sultan 2.Abdulhamit döneminde yani 19.yy.ın ikinci yarısında başlamıştır.Sultan 2.Abdulhamit dönemine kadar iki ülke arasındaki ilişkilerin olmamasının nedeni 1600-1868 yılları arasında Japonya'da hüküm süren Tokugawa Şogunlarının izolasyonist tutumlarıdır.
Bu dönemde Japonya, uluslararası ilişkilerden uzak durmaktaydı.Meiji Restorasyonu ile başlayan dönemde ise Japonya, 1868 yılından sonra hızlı bir modernleşme vizyonunu hayata geçirerek 19.yy.da büyük ülkeler arasındaki uluslararası rekabete dahil olmuştur.
1870'li yıllarda ise Osmanlı Devleti ile diplomatik ilişkilere başlamıştır.İki ülke arasında ilişkilerin başlamasından sonra düşmanların ortak olması vs gibi durumlar iki ülkeyi daha çok yakınlaştırmıştır.1868 yılından sonra iki ülke arasındaki siyasi ve kültürel ilişkilerde; 1873 yılında Japonya 1.katibi İstanbul'a gelerek Sultan Abdulhamit'e dostluk nişanını sundu.
Bu nişan bugün Topkapı Müzesi'nde bulunmaktadır.
Yorumlar