Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri sigara kullanımıdır.
Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır. Aman ne olacak bir taneden diye başlanan ve alışkanlık haline getirilen sigara gün geçtikçe vücudumuza zarar veriyor. Bu kötü alışkanlık daha çocukken başlayan, İçine çektiği dumanın zehriyle havalı görünme isteği ileriki zamanda koca bir kömür dumanı gibi ilmek ilmek zehirliyor bedenini. Özellikle çocuklar anne babasından veya bulundukları yerdeki; iş, okul, sokaktaki birilerinin içmesiyle onlara da çok sevimli gelebiliyor gençler bu duruma çok özeniyor. Ali içiyor neden ben içmeyeyim. Kısacası sigaraya başlamak isteyen herkesin vardır bir bahanesi
Derdim var içiyorum, Alıştım bırakamam, Erkek adam sigara içmez mi, Dişimin ağrısından içiyorum sürekli diyende var.
Sigaranın ilaç gibi geldiğini söyleyenler, bir yer alev aldığında orayı duman sarar ve orda duramayacağınız kadar kötü bir öksürüğe kokuya maruz kalırsınız. İşte sigaranın size yavaş yavaş verdiği zehrin farkında değilsiniz ya da farkındasınız aman bir şey olmaz dediğinizi de duyar gibiyim. Haklısınız öyle ya bir şey olmaz alt tarafı;
SİGARA, kanser, kalp krizi, KOAH akciğer hastalıkları ve dolaşım bozuklukları gibi insan hayatını tehdit eden pek çok hastalığa sebep olmakta buna rağmen hala milyonlarca insan tarafından kullanılmaya devam edilen sigara, günümüzde toplumsal bir sorun haline gelmiştir. Kendinize zarar verdiğiniz yetmiyormuş gibi birde çevredeki pek çok insanı zehirliyorsunuz. Sigaradan rahatsız olan insanların da dumandan etkilendiklerini biliyorsunuz. Ve Aslında bakılırsa Sigaraya bağlı olarak gelişen hastalıkların neden olduğu işgücü kaybını ve bu hastalıkların tedavisi için ayrılan bütçeyi dikkate alan pek çok ülke; sigaranın tüketilmesini önlemeye yönelik politikalar geliştirmektedir. Ülkemizde de son yıllarda çıkarılan yasalar ile gençlerin sigaranın zararlarından korunmasına yönelik önlemler alınmaya çalışılmaktadır. Ama ne yapılırsa yapılsın tüm bunlara kulak asmadığımız da ortada.
Çıkarılan bütün bu yasalara rağmen asıl önemli olan, toplumun sigaranın zararlarına karşı bilinçlendirilmesi ve eğitilmesidir.
Öncelikle araştırmamız gereken, insanların hangi sebeple sigaraya başladığını tespit etmektir. Bunun pek çok sebebi olabileceği gibi en bilinenleri; stresi azaltma, bir grubun parçası olma isteği, kilo kontrolü ve sigaranın uyarıcı olarak kullanılmasıdır.
Sigarayı içtiğiniz gibi kana bulaşıyor.
Bunları yanında sigaranın insan kimyasında pek çok değişiklikler yaptığı bilinmektedir. Özellikle Sigara dumanının solunum yoluyla akciğerlere ulaşması, Vücudumuza buram buram zehir aşılıyoruz.
Sigaranın içindeki maddelerden biri insanların kendini daha iyi hissetmesine ve geçici olarak mutlu olmasını sağlar. Her sigara içildiğinde bu hormonal değişikler nedeniyle kişi kendisini daha iyi hisseder ve bu mutluluğun devamı için tekrar sigara içer.
İşte sigara bağımlılığının gerçek sebebi bu yaşanan geçici mutluluklardır. Sigara bırakıldığında, vücudun alıştığı bu hormonal değişikliklerin olmaması kişilerin, ( huzursuzluk, uykusuzluk, baş ağrısı, yorgunluk, iştah değişiklikleri) ortaya çıkmasına neden olur.
Bütün dünyada sigarayı bırakmak isteyenlere yardımcı olacak pek çok yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları ilaç tedavisi, psikoterapi, hipnoz, nikotin flasterleri ve akupunkturdur.
Bunların dışında kendi kendinizin kurtarıcısı olun, Sigarayı bıraktığınız gün kendinizi meşgul etmeniz sigara içmemek için harika bir yoldur. Meşguliyet zihnini sigara içmekten uzak tutar ve dikkatinizi sigara isteğinden uzaklaştırır.
Egzersiz yapmak.
Yürüyüşe çıkmak.
Sakız çiğnemek.
Ellerinde bir kalem çevirmek ya da tespih çekmek
Bol su içmek.
Derin nefes alıp vererek gevşemek.
Sigara içmeyen arkadaş ve aile fertleriyle zaman geçirmek.
Biliyorum çok zor bazı alışkanlıklardan kurtulmak ama şöyle düşünün daha sağlıklı bir vücut varken niye zarar görüp hastalanasınız?
Sigarayı içmemeye karar verin biliyorum zor ama bunu kendiniz için yapmalısınız organlarınızın sağlığı sizin elinizde kendinizi biraz depresif hissedebilirsiniz ilk haftalarda,
Uyku sorunu, huysuzluk, bıkkın veya sinirli olma hali, endişeli, gergin, huzursuz hissedip iyi düşünmekte zorlanabilirsiniz.
Bu hislerden kurtulmak için sigara içmek isteyebilirsiniz. Bu hisler ne kadar yoğun olursa olsun, geçici olduklarını unutma. İnsanoğlu alışamamam dediği pek çok şeye alışmış olmakla meşhurdur. Duvarı nem, insanı bağımlılık yıkar.
Hiç başlamamış olanlar asla başlamasın.
Bizlere zarar veren insanlardan kaçındığımız gibi sigardan da kaçınalım.
İçinize çektiğiniz duman zehir olmasın. Sigara ölümdür, ölümü ciğerine çekme.
Zehirsiz bir yaşam senin de hakkın bu hakkı kendinden uzaklaştırma.