Yapılan açıklamada, anız yakmanın yalnızca tarım arazilerine değil, toprağa, doğaya, insan sağlığına ve geleceğe de büyük zarar verdiği belirtilerek, bu uygulamadan kesinlikle kaçınılması istendi.
Belediye yetkilileri, anız yangınlarının kısa süreli bir kolaylık sağlasa da uzun vadede telafisi mümkün olmayan kayıplara yol açtığını vurguladı.
ANIZ YANGINLARININ YOL AÇTIĞI TEHLİKELER
Anız yangınları nedeniyle toprağın verimliliği azalırken, toprağı besleyen faydalı mikroorganizmalar yok oluyor. Bitki örtüsünü kaybeden araziler erozyona açık hale gelirken, çıkan yoğun duman hava kalitesini düşürerek insan sağlığını tehdit ediyor.
Kontrolden çıkan alevler ise ormanlık alanlara, yerleşim yerlerine, enerji nakil hatlarına sıçrayabiliyor; çok sayıda yaban hayvanının yaşamını da sonlandırabiliyor.
DEKAR BAŞINA 4 BİN 191 LİRA CEZA
Batman Belediyesi, anız yakan kişiler hakkında ilgili mevzuat kapsamında dekar başına 4.191,72 TL idari para cezası uygulanacağını, ayrıca sorumlular hakkında adli işlem başlatılacağını hatırlattı.
Vatandaşlara çağrıda bulunan yetkililer, anız yakmak yerine çevreye duyarlı tarımsal yöntemlerin tercih edilmesini istedi.
Herhangi bir bölgede duman veya yangın görülmesi halinde ise vakit kaybetmeden 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bilgi verilmesi gerektiği ifade edildi.
"Anız Yakma, Geleceğini Yakma" çağrısını yineleyen Batman Belediyesi, doğanın korunmasının herkesin ortak sorumluluğu olduğuna dikkat çekti.





