Günaydın, bu içeriklerin şiddeti normalleştirdiğini, empati duygusunu zayıflattığını ve saldırgan davranışları artırdığını söyledi.
Son dönemde yaşanan üzücü olayların ardından çocukların maruz kaldığı dijital içeriklerin yeniden sorgulanması gerektiğini ifade eden Günaydın, eğitim sisteminden medya içeriklerine kadar geniş bir alanda önlem alınması çağrısında bulundu.
“ŞİDDET, ÇOCUKLAR İÇİN SIRADAN HALE GELİYOR”
Günaydın, özellikle savaş temalı dijital oyunların çocuklar üzerinde güçlü bir etki bıraktığını belirterek, bu oyunların sürekli “yok etme, öldürme ve zarar verme” üzerine kurulu yapısıyla şiddeti normalleştirdiğini vurguladı.
Bu durumun çocuklarda sabırsızlık, öfke kontrol sorunları ve saldırgan davranışları artırdığını ifade eden Günaydın, uzun süreli maruziyetin empati duygusunu da zayıflattığını söyledi.
“ÇOCUKLAR OYUNLA GERÇEĞİ KARIŞTIRIYOR”
Dijital oyunların çocukların gerçeklik algısını etkilediğine dikkat çeken Günaydın, çocukların sanal dünyadaki davranışları gerçek yaşamdan ayırt etmekte zorlandığını belirtti. Ölüm ve öldürme kavramlarının oyunlaştırılmasının ciddi bir risk oluşturduğunu dile getirdi.
Ayrıca bu oyunların bağımlılık riski taşıdığına işaret eden Günaydın, ödül mekanizmasının çocukları sürekli ekrana bağladığını ve bu durumun davranış gelişimini olumsuz etkilediğini ifade etti.
“SADECE YASAK YETMEZ, DEĞER EĞİTİMİ ŞART”
Sorunun yalnızca yasaklarla çözülemeyeceğini belirten Günaydın, çocuklara doğru dijital kullanım alışkanlıklarının kazandırılması gerektiğini söyledi.
Eğitim sisteminin sadece bilgi aktaran değil, aynı zamanda ahlak, değer ve etik kazandıran bir yapıya dönüşmesi gerektiğini vurgulayan Günaydın, “Değer eğitimi olmadan verilen bilgi tek başına yeterli değildir, hatta yanlış yönlendirmelere bile yol açabilir” dedi.
OKULLARDA REHBER ÖĞRETMEN EKSİKLİĞİ UYARISI
Türkiye’de her üç çocuktan birinin akran zorbalığına maruz kaldığını hatırlatan Günaydın, okullarda psikolojik danışman eksikliğinin ciddi bir sorun olduğunu ifade etti. Her okula en az bir rehber öğretmen atanması gerektiğini söyledi.
“MAFYA DİZİLERİ ROL MODEL OLUŞTURUYOR”
Günaydın, sorunun yalnızca dijital oyunlarla sınırlı olmadığını belirterek televizyon dizilerine de dikkat çekti. Mafya temalı dizilerin güç ve saygınlığı suç üzerinden normalleştirdiğini ifade eden Günaydın, çocukların bu karakterlerle özdeşim kurarak davranışlarını model aldığını söyledi.
Uzmanlara göre, hem dijital oyunlar hem de bazı televizyon içerikleri çocukların gelişiminde ciddi riskler oluştururken, ailelerin ve kurumların daha güçlü denetim ve bilinçlendirme çalışmaları yapması gerekiyor.




