Bir şehrin ilk değişim sinyalleri okuyan bireylerle oluşur. Sorgulayan toplum ahlak ve insanı ilişkileri bakımında daha bir sağlıklı olur. İşte insan olmanın mayası bu ve yeryüzündeki cennetin bu.
Yaşamın zorlukların içinde Batman’dan başlayıp ta Almanya dek giden İbrahim İnan’ın yoluculuğudur söz konusu bu masal anlatımımız… O dönmedeki zorluklarını şöyle aktarıyor İnan. ” Yaşam koşullarının zahmetli umut içinde yaşamak çok garip anlar yaşattır insana…
Batman’dan , Almanya yolculuğu zahmetler içinde geçmiştir. Şimdi ki yaşantısı geçmiş yıllara ekseninde bir ferahlılık dönemine geçmiştir artık. Eğitim konusunda çok duyarlılık gösteriyor. ” Batman’da ki çocuklar ne koşulda olursa olsun okuması gerek. ” deyip şöyle devam ediyor. ” Bir şehri değiştirecek olan tek önemli unsur okuyan bir nesillin oluşumuyla gerçekleşir. Hayvan duyarlılığından tut insanı ilişkilere dek bir ağ misali gelişir. Kendi hesabıma beş yoksul çocuğun eğitim hakkını üzerime alıyorum. Beş çocuk okursa şehrin ilk değişim sinyalleri oluşur. Sorgulayan toplum ahlak ve insanı ilişkileri bakımında daha bir sağlıklı olur. 2. Dünya savaşında yazdığı diyalektik şiiri Ünlü Alman şairi Bertolt Brecht şöyle ifade etmiştir.
Öğrenmeye Övgü
Öğren en basiti. Zamanıdır.
Sakın geç deme.
Öğren abeceyi, çok bir şey değil gerçi
Öğren ama, başla.
Koru kendini yılgınlıktan
Her şeyi öğrenmelisin
Çünkü sensin artık yönetecek olan.
Köprüaltındaki, öğren!
Öğren, demirparmaklıklar ardındaki!
Ev kadını, öğren!
Öğren, altmış yaşındaki!
Kimsesiz çocuk, okul ara kendine
Bilim ara, soğuktan kıkırdayan.
Sarıl kitaba, aç insan. Silahtır o.
Çünkü sensin artık yönetecek olan.
Çekinme soru sormaktan arkadaş!
Enayi yerine koydurma kendini
Alın teri dökmeden bellediği şeyi
Biliyor sayılmaz insan.
Geçir gözden hesap pusulasını
Unutma, sana ödetilecek faturası
Parmak bas üstüne her rakamın
Nerden çıkmış, sor bakalım
Çünkü sensin artık yönetecek olan.
BULGUR KAYNATMA ZAMANI (2)