"Ne iş yaparsanız yapın kendinizi güvenceye alın" - Batman Pusula Gazetesi
a

“Ne iş yaparsanız yapın kendinizi güvenceye alın”

“ne iş yaparsanız yapın kendinizi güvenceye alın”
0

BEĞENDİM

Spread the love

Noterlerde özellikle araç alış satışlarında yaşanan dolandırıcılık yöntemleri ile ilgili konuşan Av. Muhammed Harun Vergili, her ne iş yapılırsa yapılsın kişilerin kendilerini güvenceye almaları, araç alım satımında mutlaka ruhsat sahibi olan kişiler ile muhatap olmaları gerektiğini söyledi.

Türkiye’de her geçen gün yeni bir dolandırıcılık sistemin ortaya çıkıyor. Halk, yapılan dolandırıcılık ile ilgili bilgi sahibi olana kadar yeni bir yöntem daha çıkıyor ve bu süreç içerisinde birçok kişi mağdur oluyor.

Yaşanan dolandırıcılık vakaları ve özelde araç alım satımında yaşanan mağduriyetler ile ilgili konuşan Av. Muhammed Harun Vergili, ülkemizde her gün yeni bir dolandırıcılık yönteminin ortaya çıktığını, bu işin bir sektör haline geldiğini, kişilerin yaptıkları işlerde dikkatli olmaları ve yaptıkları alışverişlerde kendilerini güvence altına almaları gerektiğini ifade etti.

“İşlerin sadece güven çerçevesinde yürütülmesi çok zor bir hal aldı”

Vergili, “Dolandırıcılar, halkı mağdur etmek, dolandırmak adına sürekli olarak yöntemlerini, metotlarını güncelliyorlar. Ülkemizde de ciddi bir dolandırıcılık sektörü var. Maalesef ki yeni yöntemler, yeni metotlar halk tarafından öğrenilene, gerekli tedbirler alınana kadar birçok kişinin dolandırıcılar eliyle mağdur edildiğini görüyoruz. Buna ilişkin halkı bilinçlendirip gerekli tavsiyeleri, gerekli önlemleri sunana kadar birçok kişinin mağdur edildiğini görüyoruz. Bu nedenle toplumumuzun dolandırıcılık faaliyetlerine karşı bir hayli dikkatli olması gerekir. Maalesef ki bugün işlerin sadece güven çerçevesinde yürütülmesi çok zor bir hal aldı. Bu sebeple her ne iş yapıyorsanız yapın kendinizi güvenceye alacak tedbirler almanız gerekiyor.” dedi.

Av. Muhammed Harun Vergili

Dolandırıcıların yakın bir zamana kadar başkalarının kredi kartlarına para gönderip çeşitli sebeplerle kredi kartlarını, hesap kartlarını talep ederek halkı dolandırdıklarını belirten Vergili, bu yöntemle birçok kişinin dolandırıldığını, dolandırılan birçok kişi hakkında ise ceza dosyalarının açıldığını ve suçsuz olduklarını ispatlayamayan çok sayıda mağdurun ciddi cezalar aldığını söyledi.

Araba alım satımında vekil olarak gönderilen kişiler üzerinden dolandırıcılık yapıyorlar

Şu anda revaçta olan dolandırıcılık yönteminin noterde yapılan araç satışları ve tapuda yapılan ev satışlar olduğunu hatırlatan Vergili, “Bize gelen vakalardan, duyduğumuz haberlerden görüyoruz ki bir takım dolandırıcılık yöntemleri kullandıklarını görüyoruz. Buna ilişkin toplumu bilgilendirmek adına bir takım hususları burada vurgulamak isteriz. Öncelikle bu dolandırıcılıkları nasıl yaptıklarını bilmek gerekir. Birinci ihtimalde dolandırıcı olan şahıs tamamen üçüncü şahıs konumundadır. Satıcı ile görüşüp aracın bilgilerini alır ve aracı düşük bir fiyata yeni bir ilana koyar, yeni bir alıcı ayarlar. Daha sonra satıcıya ‘devri alacak kişi benim yeğenim, dostumdur. Onunla para işini konuşma’ der. Alıcıya da ‘devri yapacak kişi benim akrabam, dostumdur. Onunla para işini konuşma’ der. Daha sonra notere geldiklerinde alıcı olan kişi parayı dolandırıcının hesabına gönderir. O arada dolandırıcı piyasadan kaybolur, telefonları ulaşılmaz olur. Satıcı eğer paranın geleceğine güvenerek devri yapmışsa aracından olur. Eğer devri yapmamışa bu kez alıcı mağdur olur. İkinci ihtimalde ise dolandırıcılar iki kişidir. Dolandırıcılardan biri satıcı ile muhatap olan kişidir. Diğeri ise onun yeğeni, akrabası, dostu konumunda olan alıcıdır. Devir, alıcı rolünü oynayan dolandırıcının hesabına yapılır ama ödemeyi telefonun diğer ucunda olan ve ‘işim var, meşgulüm’ diyen kişinin hesabına yapılır. Bu kez ‘parayı yatırdım ama devri yapmadın’ denilerek mahkeme yolu ile parayı iade aldıklarını görüyoruz. Üçüncü ihtimal ise noter huzurunda biri diğerine parayı gönderir ancak devir yapılmaz.” diye konuştu.

“Aracınızın şase bilgisini, motor numarasını, ruhsat bilgilerini karşı tarafla asla paylaşmayın”

Araç alım satımında direkt ruhsat sahibi ile muhatap olunması, ilan üzerinden arayanlara aracın şase numarası ve ruhsat bilgilerinin paylaşılmaması gerektiğini vurgulayan Vergili, son olarak şu ifadeleri kullandı:

“Bir kere muhatap olduğunuz kişi ruhsat sahibi olması gerekir. Ödemeyi muhakkak olarak ruhsat sahibinin adına yapın. Kesinlikle aracı devrettiğiniz kişi ile size ödeme yapan kişi aynı olmalı. Ödemeyi ya takas bank gibi sistemlerle yapın ya da direkt noter huzurunda nakit olarak yapın ki mağduriyetler yaşanmasın. Buna ilişkin halkımızın tedbirli olmasında yarar var. Maalesef bu tür vakaların günümüzde bir hayli arttığını üzülerek görüyoruz. Ciddi mağduriyetler söz konusu. Araç fiyatlarının arttığı bu süreçte dolandırıcılar bu şekilde büyük zararlara sebebiyet verebiliyorlar. Bir de satıcıların dikkat etmesi gereken önemli bir husus daha var. Aracınızın şase bilgisini, motor numarasını, ruhsat bilgilerini karşı tarafla asla paylaşmayın. Bunları noter huzurdayken karşılıklı görüşebilirsiniz. Çünkü bu bilgileri kullanarak başka birilerini dolandırabiliyorlar.” (İLKHA)

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.