Adıyaman'da fıstık hasadı başladı - Batman Pusula Gazetesi
a

Adıyaman’da fıstık hasadı başladı

adıyaman’da fıstık hasadı başladı
0

BEĞENDİM

Spread the love

240 bin dekar alanda 25 milyon ağaç sayısıyla Türkiye’de dördüncü sırada yer alan Adıyaman’ın Besni ilçesinde fıstık hasadı başladı.

Geçen yıla göre rekoltenin yaklaşık yüzde elli düşüş yaşadığı fıstık üretiminde bu yıl ortalama 12 bin ton üretim beklenmektedir.

Konu hakkında açıklamada bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kiyas, “Adıyaman ilimiz fıstık üreticiliği yapılan önemli illimizden biridir. 240 bin dekan alanla Türkiye’de fıstık üretiminde dördüncü sırada yer almaktadır. Şanlıurfa, Gaziantep ve Siirt illerimizden sonra Adıyaman gelmektedir. Fıstık yetiştiriciliği ilimizde daha çok Beni ilçemizde yaygın olmakla beraber Tut, Gölbaşı, merkez ve diğer ilçelerimizde de bir miktar de olsa yetiştiriciliği yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Rekolte geçen yıla göre yarı yarıya düşmüştür”

“Geçen yıl 27 bin ton olan rekolte bu yıl çiftçi tabiriyle ‘var yılı ve yok yılı’ bu yıl yok yılı olduğundan yaklaşık olarak rekolte yarı yarıya düşmüştür. Bu yıl 10-12 bin ton arası fıstık verimi beklemekteyiz. İlimizde son 4 yıldır fıstıkta verimi arttırmaya yönelik Bakanlığımız hem İl Özel İdaresi hem de GAP Kalkınma Projeleriyle verimi arttırmaya çalışıyor. Fıstık bahçelerimizde hastalık ve zararlarla ilgili problemler var. Çiftçilerimizde fıstıkla bahçelerine bakım yapılmayacağıyla ilgili çok yanlış bir inanış var bunu kırmaya çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmalarda fıstık alanlarında fermen tuzakları dağıtarak kültürel ve biyolojik mücadeleyi yaptığımızda verimde ciddi bir artış olduğunu fark ettik. Bahçelerinde erkek ağaç sayısı az olan bahçeler de yaptığımız çalışmalarda fos fıstık sayısı azaldı ve verimde ciddi bir artış meydana geldi. 240 bin dekar alanda 25 milyon ağaç sayısıyla Türkiye’de dördüncü sıradayız.” dedi. (İLKHA)

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.