Türkiye genelinde hızla artan kira fiyatları, özellikle Diyarbakır ve çevresindeki ilçelerde vatandaşları da zor durumda bırakıyor. Kiralık ev bulmak giderek güçleşirken, mevcut kiracılar da yüksek zamlarla karşı karşıya kalıyor.
Devletin konut üretimi ve kira denetimi konularında daha aktif rol alması gerektiği görüşünde birleşen vatandaşlar; toplu konut projeleri, sosyal konutlar ve kira artışlarına sınırlama getirecek düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesini istiyor.
"Kira fiyatları aşırı derecede yüksek"
Vatandaşlardan Mehmet Aziz Kale, diğer ev sahiplerinin istediği gibi kiraları arttırdığını belirterek "Kiralar çığırından çıkmış durumda, yaklaşık 40-50 bin TL arası olmuş. Şahsen hiç kiracı olmadım, o derdi bilmiyorum ama konuşulacak çok şey var. Bismil ilçesinde bir evim var geçen sene 3 bine veriyordum, yüzde 120 zam gelince evi 5 bine kiraya verdim. Komşular beni şikâyet etti diye ben de 7 bine çıkarmak zorunda kaldım. Bu konuda Devlet adım atmalı, önlemini almalı. Zaten ne bir sözleşme ne başka bir şey var. Ev sahibi istediği gibi kirayı yükseltip düşürebiliyor. Mesela evini 7 bin liraya kiraya veren biri, 10 bin TL'ye kiraya vereni görünce kiracısına 'sen çık, yeni birini alacam' diyor. Sözleşmen olmadığı için hukuken bir şey yapamıyorsun." dedi.
Hem kiracı olan hem de bir evini kiraya veren Recep Bektaş ise kiraların her iki tarafı da mağdur ettiğini belirtti.
Ev sahiplerine daha fazla fedakârlık çağrısında bulunan Bektaş, "Kiralar bence aşırı yüksek. Hem kiracılara hem de ev sahiplerine hak vermek gerekiyor. Kiracılara daha fazla hak vermek lazım diye düşünüyorum. Ev sahiplerinin bu konuda biraz daha fedakâr olması gerekiyor. Kendim kirada oturuyorum ama kiraya verdiğim evim de var. Kiracımı rahatsız edecek bir artış yapmadım hiçbir zaman. Bütün ev sahiplerinin bunu yapmasını tavsiye ediyorum. Nihayetinde hayır duası da lazım. Kiralar neredeyse yüzde 100-150 arası artmış. Geçen sene 10 bin TL' ye oturan şimdi 25 bin TL ödemek zorunda kalıyor. Maalesef düzgün oturulacak bir daire 20-25 bin lira. Yani en düşük yerde bile 15 bin TL'den daha ucuza kiralık daire yok." ifadelerini kullandı.
"Maaşın büyük kısmı kiraya gidiyor: Önlem alınmalı!"
Kiracı olduğunu söyleyen Hasan Cengiz ise deprem sonrası fiyatların adeta uçtuğunu belirterek "Özellikle depremden sonra kiralarda büyük bir yükselme oldu. Çevre illerden de taşınma olduğundan kiralarda artışlar yaşandı. Ben kendim de kiracıyım, fiyatlar 2-3 katına çıktı. Şu anda herkes bir zorluk içerisinde, artık ev bulmak da bir problem oldu. Aldığımız maaşın yarısı hatta belki 3'te 1'i kiraya gidiyor. Geriye kalan mutfak ve eğitim masrafları da bizi zorluyor. Ev sahibi olmak da çok zor bu şartlarda. Belediye ya da devlet eliyle toplu konut projelerine girilebilir, taksitli ev satışı olabilir. Bunları müteahhitlerin eline bırakmak fahiş fiyatlara neden olur. Konuya devlet tarafından özellikle bir el atılması lazım." şeklinde konuştu.
Ramazan İne ise kira artışlarını sadece ekonomik nedenlere bağlamanın yeterli olmadığını düşünüyor. "Diyarbakır'da anormal kira fiyatları var. Enflasyon diyorlar enflasyona bağlı bir şey değil. Halkın vatandaşa eziyeti, ev sahiplerinin zulmüdür başka bir şey değildir. Evin kirası 25-30 bin ama asgari ücret 23 bin bu adam ne yiyecek ne içecek? Kira fiyatları geçen seneye göre çok artmış. Devlet bu konuyla alakalı hiçbir önlem almıyor." diyerek yaşanan duruma tepki gösterdi.