Kurtulmuş, Gazze’deki gelişmelerden bölgesel çatışmalara kadar birçok konuda Türkiye’nin diplomasi ve müzakere yaklaşımına dikkat çekti.

KURTULMUŞ BATMAN’DAN ÖNEMLİ MESAJLAR VERDİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Batman Üniversitesi 2026-2027 Akademik Yılı Açılış Programı’na katılarak gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Küresel gelişmeler, Türkiye’nin dış politikası, Filistin meselesi ve “Terörsüz Türkiye” sürecine değinen Kurtulmuş, Türkiye’nin hem iç barışını güçlendirmesi hem de bölgesel gelişmeler karşısında diplomasi kanallarını açık tutması gerektiğini ifade etti.

Konuşmasında özellikle “Terörsüz Türkiye” sürecinin başarıya ulaşması için üç temel başlığa dikkat çeken Kurtulmuş, silahların tamamen bırakılması, demokratik siyasetin güçlendirilmesi ve elde edilecek kazanımların toplumun tamamına yansıtılmasının önemini vurguladı.

“DÜNYA ALTÜST OLUYOR, YENİDEN KURULUYOR”

Dünyanın önemli bir değişim ve belirsizlik döneminden geçtiğini belirten Kurtulmuş, küresel siyasi ve ekonomik sistemde ciddi sorunlar yaşandığını söyledi.

Kurtulmuş, dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan çatışmaların güç dengelerini değiştirdiğini belirterek, Türkiye’nin bu gelişmelerden bağımsız kalamayacağını ifade etti.

Türkiye’nin Karadeniz’den Balkanlar’a, Kafkaslar’dan Orta Doğu’ya uzanan geniş bir coğrafyanın merkezinde bulunduğunu dile getiren Kurtulmuş, bu konumun ülkeye önemli sorumluluklar yüklediğini kaydetti.

Bölgedeki gelişmelerin Türkiye’nin geleceğini doğrudan etkilediğini belirten Kurtulmuş, böyle bir dönemde ülkenin güçlü bir duruş sergilemesinin ve istikrarını korumasının önemine işaret etti.

TÜRKİYE’NİN DİPLOMASİ VURGUSU

Kurtulmuş Batman’da Konuştu Terörsüz Türkiye İçin 3 Temel Şart (1)

Türkiye’nin bölgesel çatışmaların çözümünde müzakere ve diplomasiye öncelik verdiğini belirten Kurtulmuş, sorunların konuşarak çözülmesi için diplomatik kanalların açık tutulması gerektiğini söyledi.

Rusya-Ukrayna savaşı üzerinden değerlendirmelerde bulunan Kurtulmuş, Türkiye’nin savaşın tarafların kabul edebileceği bir anlaşmayla sona ermesi için çaba gösterdiğini ifade etti.

2022 yılında İstanbul’da yürütülen görüşmelere de değinen Kurtulmuş, tarafların anlaşmaya yaklaştığını ancak sürecin sonuçlandırılamadığını belirtti. Türkiye’nin esir takası ve tahıl koridoru gibi konularda diplomatik girişimlerde bulunduğunu hatırlattı.

Kurtulmuş, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine ilişkin değerlendirmesinde de Türkiye’nin müzakere zeminini desteklediğini dile getirdi.

GAZZE’DEKİ SALDIRILARA TEPKİ

Konuşmasında Filistin meselesine geniş yer ayıran TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Gazze’de yaşananlara ve İsrail’in saldırılarına karşı uluslararası alanda baskı oluşturulması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin Filistin meselesini uluslararası platformlarda gündemde tuttuğunu belirten Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Türkiye’nin diplomatik girişimlerle saldırıların durdurulması ve yaşanan insani dramın sona erdirilmesi için çaba gösterdiğini ifade etti.

Kurtulmuş, Filistin’de yaşananların uluslararası toplumun gündeminden düşmemesi gerektiğini vurgulayarak, diplomatik girişimlerin sürdürülmesinin önemine dikkat çekti.

“TERÖRSÜZ TÜRKİYE” SÜRECİNDE ÜÇ TEMEL ŞART

Batman’daki konuşmasında Türkiye’nin iç barışına da değinen Kurtulmuş, “Terörsüz Türkiye” sürecinin başarıya ulaşmasının ülkenin geleceği ve bölgesel istikrar açısından önem taşıdığını belirtti.

Sürecin başarıya ulaşması için üç temel şartın öne çıktığını ifade eden Kurtulmuş’un mesajları şu başlıklarda toplandı: Silahların tamamen bırakılması: Terörün sona ermesi ve silahların devre dışı kalması. Demokratik siyasetin güçlendirilmesi: Sorunların demokratik siyaset ve diyalog zemininde ele alınması. Kazanımların halka yansıması: Sürecin sonuçlarının toplum tarafından hissedilmesi ve toplumsal barışın güçlenmesi. Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada yaşanan çatışmaların ülkeye etkilerine değinen Kurtulmuş, iç barışın güçlendirilmesinin bölgesel istikrar bakımından da önemli olduğunu kaydetti. Batman Üniversitesi’nde gerçekleştirilen akademik yıl açılış programı, küresel gelişmelerden Türkiye’nin diplomatik girişimlerine ve iç barış sürecine kadar uzanan kapsamlı değerlendirmelere sahne oldu.

Muhabir: Remziye Kapuci