Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan hava sıcaklıkları birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor.

İçinde bulunduğumuz bu aylarda su ve besin tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Sümeyye Şimşek, yaz ayları için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.

Yüksek sıcaklığın terleme yoluyla sıvı ve özellikle sodyum, potasyum, magnezyum olmak üzere elektrolit kaybını artırdığına işaret eden Diyetisyen Şimşek, bu nedenle yaz aylarında hafif, su içeriği yüksek ve kolay sindirilebilir gıdaların tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.

"Günlük su tüketimi en az 2,5–3 litre olmalıdır"

Artan hava sıcaklıklarıyla birlikte beslenme düzeninde değişikliklerin meydana geldiğini belirten Şimşek, "Yaşamın her döneminde olduğu gibi yeterli ve dengeli beslenme, yaz aylarında da oldukça önemlidir. Artan hava sıcaklıklarıyla beraber yaz aylarında beslenme düzeninde birtakım değişiklikler meydana gelir. Peki, bu değişiklikler nelerdir? Özellikle sıcakların artmasıyla oluşan aşırı terlemeye bağlı vücutta su ihtiyacı meydana gelir. Artan su ihtiyacı; su ve sıvılarla giderilebilir. Günlük en az 2,5–3 litre su tüketmemiz gerekir." ifadelerini kullandı.

"Yazın terlemeyle oluşan sıvı kaybı mutlaka giderilmeli"

Yaz aylarında terlemeyle birlikte vücutta oluşan sıvı kaybının su ve sıvı içeceklerle mutlaka giderilmesi gerektiğini belirten Şimşek, "Aşırı terlemeden kaynaklı vücutta sıvı-elektrolit kayıpları da meydana gelebilir.

Artan sıvı-elektrolit kayıplarını yerine koymamız gerekir. Özellikle sodyum ve potasyum kayıplarını yerine koymak için yaz mevsimine uygun sebze ve meyve tüketimini artırmamız önemlidir. Ayrıca sıvı ihtiyacını karşılamak için su dışında; asitli ve gazlı içecekler yerine ayran, süt, taze sıkılmış meyve suları, ev yapımı az şekerli limonata, reyhan şerbeti, açık çay, bitki ve meyve çayları tercih edilebilir."

"Yaz aylarında dengeli beslenme ve doğal sıvı alımı çok önemlidir"

Sıvı kaybını gazlı ve asitli içecekler yerine doğal ve sağlıklı içeceklerle de karşılanabileceğini belirten Şimşek, "Yaz aylarında yeterli ve dengeli bir beslenme planı oluşturmak, vücut direncini yüksek tutmak, vitamin ve mineral kayıplarını yerine koymak için yaz sebze ve meyvelerinden beslenmemiz gerekir. Taze meyve ve sebzeler, günlük planımızda mutlaka yer almalıdır.

Özellikle su oranı yüksek olan sebze ve meyvelerden yararlanmamız önemlidir. Sebzelere örnek olarak semizotu, acur, salatalık, reyhan, maydanoz, kabak ve bamya; meyvelere örnek olarak ise kavun, karpuz, çilek, erik, şeftali ve kiraz verilebilir. Vücudu ferahlatacak besinleri tercih etmeliyiz. Özellikle bol salata, çorba, karışık komposto, meyve ve sebzelerden yapılmış smoothieler tercihimiz olabilir." dedi.

"Ağır, yağlı ve kızartılmış yiyeceklerden uzak durulmalı"

Su oranı yüksek sebzelerin ve serinletici meyvelerin, sıcak havalarda hem ferahlık sağladığı hem de sıvı ihtiyacını karşıladığı ifade eden Diyetisyen Şimşek, "Yaz aylarında enerji ihtiyacımız, kış aylarına oranla daha düşüktür. Bu sebeple yaz aylarında kızartmalardan, ağır ve yağlı yemeklerden uzak durmamız gerekir. Bunun yerine sindirimi daha kolay olan besinlere yönelmemiz önemlidir.

Bu süreçte bolca taze salata, zeytinyağlı yemekler, fırınlanmış veya haşlanmış sebze yemekleri tercih edilmelidir. Vücudun kas yapısını korumak ve daha enerjik hissetmek için yeterli protein alımına özen göstermeliyiz. Özellikle aldığımız proteinler, balık hindi ve tavuktan yana olmalıdır. Bu gıdaların yağ oranları daha düşük olduğu için sindirimi de daha kolaydır." şeklinde konuştu.

"Kan şekerini hızla yükselten gıdalardan uzak durulmalı"

Yaz aylarında şerbetli tatlılar yerine meyve, sütlü tatlılar veya dondurma tüketilmesini öneren Şimşek, "Porsiyonlarımızda besin çeşitliliğine özen göstermeliyiz. Özellikle mevsimine uygun beslenmeliyiz. Kişinin yaşam standardına uygun olarak, 2 veya 3 ana öğün şeklinde beslenme önerilir.

Kan şekerini hızla yükselten gıdalardan uzak durulmalıdır. Özellikle yaz aylarında şerbetli tatlılar yerine meyve, süt veya dondurma tercih edilebilir. Dondurma tüketimi haftada 2 veya 3 defa ile sınırlandırılmalıdır. Yaz aylarında özellikle tatlı ya da dondurma tüketimi bu sıklıkta olmalıdır." uyarısında bulundu.

"Süt ve et gibi hassas ürünler güvenilir yerlerden alınmalı"

Sıcaklıkların artmasıyla birlikte besin zehirlenmeleri ve ishallerin de sıklaştığını belirten Şimşek, "Sıcaklıklarla beraber görülen besin zehirlenmeleri ve ishallerden korunmak için hijyen kurallarına çok dikkat etmemiz gerekir. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda bu tür durumlara çok sık rastlıyoruz. Rota virüs kaynaklı ishaller bebeklerde sık görülür.

Bu durumdan korunmak için hijyen koşullarına, besinlerin pişirilme ve saklanma koşullarına çok dikkat edilmelidir. Azalan sıvı ihtiyacını çocuklar çoğu zaman dile getirmez, bu nedenle ebeveynler olarak bu ihtiyacı biz karşılamalıyız. Meyve ve sebzelerin bol suda yıkanmasına özen gösterilmelidir. Et ve süt gibi potansiyel risk taşıyan gıdaların güvenilir yerlerden alınması ve çok sıcak ortamda bekletilmemesi gerekir." diye konuştu.

"Fiziksel aktivite önemli"

Kışın alınan kiloları vermek için yaz aylarının iyi bir fırsat olduğunu ifade eden Şimşek, "Akşam saatlerinde yürüyüş, koşu, bisiklet ve yüzme gibi fiziksel aktiviteler hem kilo kontrolüne yardımcı olur hem de ruh sağlığını destekler" dedi. 

Kaynak: İLKHA HABER AJANSI