Cigerxwin’in evi satılığa çıkarıldı - Batman Pusula Gazetesi
a

Cigerxwin’in evi satılığa çıkarıldı

cigerxwin’in evi satılığa çıkarıldı
0

BEĞENDİM

Spread the love

Kürt şair ve edebiyatçısı Cigerxwin’in (Şehmus Hasan) doğduğu Gercüş ilçesine bağlı Hisar köyündeki evi satılığa çıkarıldı. Sosyal medya üzerinde satılığa çıkarılan eve herhangi bir fiyat açıklaması yapılmadı.

Asıl adı Şehmuz  Hasan olan Cigerxwin 1903 yılında Gercüş ilçesine bağlı Hisar Beldesi’nde (Hesarê) dünyaya geldi. 1914 yılında I. Dünya Savaşı’nın başlaması sonucu ailesi ile birlikte Suriye’de bulunan Amude şehrine göç etti.

18 yaşında Diyarbakır’a gelen Cigerxwin buradaki medresede dini eğitim veren şeyhlerin yanında din eğitimi aldı. 1928 yılında Kürtçe şiirler yazmaya başladı, Hawar dergisinde, Kürt halkının o dönem içinde bulunduğu durumun kendi üzerindeki etkisinden yola çıkarak, “Yüreği Kanlı” anlamına gelen Cigerxwin ismini kullanarak şiirler yayınladı. Daha sonraki yıllarda (1937) Hoybun örgütü içinde yer aldı. 1946 yılında Kamışlı’ya geçen Cegerxwîn burada politik faaliyetlerine devam etti.  1959 yılında Irak’a geçti. Bağdat Üniversitesi’nde Kurmançça lehçesiyle Kürtçe ders veren ilk öğretmen oldu.

1969 yılında Kuzey Irak’a giderek orada bulunan Mustafa Barzani’nin ayaklanmasına destek verdi. 1973 yılında Suriye hükûmetinde yer alan Baas Partisi’nin baskıları nedeniyle Lübnan’a geçti. Burada şiir derlemeleri olan Kîne Em?’i (Türkçe: Biz kimiz?) yayımladı. 1979 yılında İsveç’in Stockholm şehrine geçerek edebi çalışmalarını burada sürdürdü. Burada çeşitli eserler yayımlamaya başlayan Cigerxwin 1984 yılında 81 yaşında Stockholm’de hayatını kaybetti. Cenazesi daha sonra Kamışlı’ya getirilerek burada defnedildi. Aytekin Dal

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.