Terzilik mesleği kısa süre içinde kıymetini kaybetti. Bende terzi olduğum için, iyi biliyorum.
Terziliğe 1970 yılında başladığım zaman, gerçekten çok kıymetli bir meslekti ve Batman da değerli, kıymetli ve sanatkar terziler vardı. İnsanlar çocuklarını terzide çalıştırmak için araya aracılar koyarlardı. Ben hatırlıyorum, çırak olduğum zamanlarda eve gidip gelince üstümüze ip yapışır ve üstümüze ip atardık.
Görenler terzide çalışıyor desinler şeklinde hava atardık. Öyle kıymetli bir meslekti ki, özellikle bayramlarda bir ay boyunca sabahlara kadar ustayla, çeketçi, pantoloncu ve çıraklarla beraber sabahlara kadar çalışırdık. Halkımızda bir ısmarlama kültürü vardı kesinlikle hazır giyim giyinmezdi. Şu anda o eski ısmarlama kültürü olan bir nesil insan kalmış ve onlarda gittikçe azalıyor. Yeni nesilde de terzilik kültürü azalıyor. Azaldıkça terzilik mesleği de kıymetini kaybediyor.
Gerçekten biz terziler olarak bu duruma üzülüyoruz. Bunun sebebi ise hazır giyimin son zamanlarda ki teknolojiyi çok iyi kullanmasıdır. Herkese göre elbise imal etmesidir. Zengine göre güzel ve kaliteli, fakire göre de uygun fiyat elbise imal edince kimse terzilerle uğraşmıyor. Çok az sayıda iş yapan terzi arkadaşlar kalmış diğer terzi arkadaşlarımız da geçimini tamir işleri ile sürdürmektedir. Bu şekilde meslek kıymetsizleşince çırak da yetişmiyor. Haliyle kısa bir zaman sonra tamamıyla ya son bulacak ya da tamircilik şeklinde devam edecektir.
GÖKYÜZÜ