G20 ÜLKELERİ VE TÜRKİYE'NİN ROLÜ (1)
Diyaeddin Ulucan
1975 yılında Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri'nin katılımıyla Fransa'nın Rambouillet şehrinde bir toplantı gerçekleşti.
1976 yılında ise Kanada'nın da katılımıyla G7 meydana geldi.1991 yılında SSCB'nin yıkılmasıyla kurulan Rusya, 1994 yılındaki Napoli Zirvesi'nden sonra G7 ülkeleriyle toplantılar düzenlemeye başladı ve 1998 yılındaki Birmingham Zirvesi'nde Risya'nın da katılımıyla G8 meydana geldi.
1999 yılındaki Köln Zirvesi'nde, birlik dünya ölçeğindeki önemli ülkelerle daha geniş bir sistemin kurulmasına karar verdi ve 25 Eylül 1999 yılındaki Washington Toplantısı'nda, dünya ölçeğinde önemli ülkelerden oluşan G20 resmen ilan edilmiştir.
Bu ülkeler Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği Komisyonu'ndan meydana gelmektedir.
G20'ye üye 19 ülkenin milli geliri dünyada ekonomisu gelişmiş ilk 31 ülke arasında yer almaktadır.
Birçok Avrupa ülkesi de G20'de Avrupa Birliği Komisyonu olarak temsil edilir.
Ayrıca IMF ve Dünya Bankası da düzenlenen G20 toplantılarına üst düzey olarak katılmaktadır.
Ancak İspanya, Norveç, Tayvan, İsviçre, Venezuela ve İran, ekonomik açıdan bazı üye ülkelerden daha büyük ekonomiye sahip olmalarına rağmen G20'de yer almamaktadır.G20 ülkeleri, dünya ekonomisinin %85'ini oluştururken dünya ticaretinin de %80'ini elinde bulundurmaktadır.
Birlik üyelerinin toplam nüfusu, dünya nüfusunun üçte ikisini oluşturmaktadır.
Maliye Bakanlari ve Merkez Bankası Başkanları'ndan oluşun G20 toplantılarında, uluslararası finansal istikrarın arttırılmasına ilişkin görüşme ve çalışmalar yapılmaktadır.
G20 toplantıları, her yıl üye bir ülkenin ev sahipliğinde gerçekleşmektedir.
Bu kapsamda Türkiye, 25-26 Kasım 2015'te Antalya'da G20 toplantısına ev sahipliği yapmıştı.
Türkiye düzenlenen G20 Zirvesi'nde başta ekonomik konular olmak üzere terör, mülteci ve Suriye krizi konuları ele alındı.
Genel itibariyle G20 ülkelerinin birkaçını değerlendirmek gerekirse; Çin, sosyalist bir piyasa ekonomisine sahip olup satın alma gücü paritesi bakımından dünyanın en büyük ülkesi olurken nominal olarak dünyanın ikinci büyük ekonomisidir.
Çin, dünyanın en hızlı büyüyen tüketici pazarıdır ve dünyanın ikinci büyük ürün ithalatçısıdır ve G20 ülkelerinin toplam nüfuslarının büyük bir kısmına sahiptir.
Arjantin, 2.791.810 kilometrekarelik toplam yüzölçümü ile Güney Amerika'da ikinci, dünyanın ise en büyük sekizinci ülkesidir.
Yorumlar