Evde, işte, misafirlikte, yolda gezide vb. yerde hareketsiz yerde yatan birini gördünüz. Yaklaşımınız ne olurdu? Ne düşünür? Ne yapardınız?
Böyle bir durumla karşılaştığımızda ilk yapmamız gereken şey sakin ve temkinli hareket etmek olmalıdır.
– Herhangi bir olay sonrası olay yeri güvenliği sağlanır hasta/yaralının omuz hizasında paralel bir şekilde diz çökerek sözlü (beyefendi/hanımefendi) ve ağrılı (omuzlardan sarsma şeklinde) uyaran verilir. Bilinç durumunu kontrol etmemiz gerekir. Hasta/yaralı “İyi misiniz?” sorusuna cevap verirse, inlerse veya hareket ederse bilinç var(yanıtlı) olarak kabul ederiz.
-Tek başına iseniz ve telefonunuz varsa; 1-1-2 acil çağrı merkezini arayın ve varsa hoparlörünü açıp bir yandan telefondaki sağlık personelinin yönlendirmelerini dinleyin ve uygulayın.
-Hasta/yaralının yanına diz çökün, sağlık ekibi gelinceye kadar tehlike yaratmadığı müddetçe hasta/yaralıyı bulunduğu pozisyonda bırakın ve düzenli aralıkla kontrol etmemiz gerekir.
-Bilinç kapalı/yanıt yok ise yani hasta/yaralı hiçbir şekilde cevap vermiyorsa Olay yerinde birini görevlendirerek 1-1-2 acil çağrı merkezini aramasını ve gerekli bilginin verilmesini isteriz. Yaşam kurtarmak amacı ile havayolu açıklığı (ağız içerisinde yabancı cisim varlığı) sağlandıktan sonra, solunumu veya kalbi durmuş kişiye yapay solunum ile akciğerlerine oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten beyne ve tüm dokulara kan pompalanmasını sağlamak üzere yapılan ilaçsız müdahaleye temel yaşam desteği diyoruz.
Temel yaşam desteği işlem basamaklarımızı adım adım belirtecek olursak;
Bilinci kapalı bütün hasta/yaralılarda solunum yolu kontrol edilmelidir. Çünkü dil geriye kaçabilir ya da herhangi bir yabancı madde solunum yolunu tıkayabilir. Önce ağız içine gözle bakılır, eğer yabancı cisim var ise (serçe parmakla çıkarmaya çalışıyoruz.) çıkarıldıktan sonra hastaya baş geri-çene yukarı (dört parmak alında iki parmak çene altında) pozisyonu verilir.
Bunun için;
Hasta/yaralıda hava yolu açıklığını sağladıktan sonra solunum varlığını kontrol etmemiz gerekir. maksimum 10 saniye süre ile başımızı hastanın yüzüne yaklaştırıp yanağımızda nefes alışveriş ısını hissedip, kulağımızla işitmeye, göğüs hareketlerini gözlemleyerek hareket varlığı kontrol edilir. Yanağımızda ısı hissetmeyip solunum seslerini duymadık ve göğüs hareketleri yoksa solunum yok demektir zaman kaybetmeden 30 kalp basısı 2 soluk olacak şekilde dış kalp basısı ve yapay solunuma başlamamız gerekir.
Kalp basısı uygulamak için;
Temel yaşam desteğine (30 kalp basısı 2 solunum döngüsü) hasta/yaralının yaşamsal refleksleri, tıbbi yardım veya biz yorulduk bittik tükendik diyene kadar kesintisiz devam edilir.
-Erişkinlerde ani kalp durmasında kalp kaynaklı nedenler ilk sırada yer alır.
-Ani kalp durması olan kişiye göğüs basısı yaparak başta beyin olmak üzere diğer hayati organların kan dolaşımını sağlayarak oksijen almasını sağlamak amacı ile kişiye yaşam zincirinin halkaları dikkate alınarak Temel Yaşam Desteği uygulanması gereklidir.
-Yaşam zincirindeki her halka son derece önemli ve de gereklidir. Halkalar olay yerinde başlar ve hastanede sonlanır.
-Halkaların birinde olan eksiklik veya gecikme Temel Yaşam Desteği başarısını azaltarak hastanın hayatta kalma şansını azaltır.
-Temel Yaşam Desteği belirli bir sıra ile yapılmalıdır.
–Temel Yaşam Desteğinde uygulanan kalp masajının etkin olması ve HIZLI BASTIR, GÜÇLÜ BASTIR prensibine göre yapılması gereklidir.
-Eğer mümkünse göğüs basısı ile beraber solunum desteği de verilmelidir.
-Ancak suni solunum yaptırılması ilk yardımcı açısından risk oluşturuyorsa sadece kalp masajı şeklindeki uygulamayı da tercih edebilir.
-Yalnızca kalp masajı yapılacak ise dakikada 100-120 göğüs basısı kesintisiz olarak uygulanmalıdır.
Bir sonraki hayat kurtaran konumuzda görüşmek üzere kalın sağlıcakla..
TRAVMATİK OLAYLARDA YALNIZLIĞIN SALTANATI
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.