Son 10 yılda Türkiye’de Gıda Fiyatları Dünyadaki artışın 35 katı olmuş.
Gıda fiyatları Dünyada sadece %9 artarken, Türkiye’de %310 artmış
10 yılda Gıda Fiyat Endeksinin gelişmesi ;
• Dünya (2011-21) : 122.2 – 133.7
• Türkiye (2011-21): 73.7 – 302.9
Türkiye’de Gıda Fiyat Endeksi artık dünya genelinin 2.5 katı.
Özellikle son dönemde bu ayrışmanı ne kadar hızlandığı net olarak görünüyor. Yemekçiler aynı gün sattığın yemeğin yağını bir önceki fiyattan satın alamadığı dönemi yaşıyorlar.
Sağlıklı bireylerin günlük ortalama 2000 kkal civarında enerji almaları gerekir. Bu miktar cinsiyete, aktivite durumuna veya özel durumlara göre değişebilir. Günlük 2000 kkal enerjiyi sağlıklı besinlerle almak isterseniz ne kadar maliyeti vardır biliyor musunuz?
# 2.000 kkal’lik bir sağlıklı beslenme planının maliyeti alışveriş yaptığınız markete göre aylık 1.800 – 2.700 TL (ortalama 2.250 TL) arasında değişiyor..
# Eğer 2 kişilik bir ailenin aylık sağlıklı beslenme bütçesi ortalama 4.500 TL. Bu nedenle birilerine onu yeme, bunu ye derken bir kez daha düşünün derim. Buna göre ülkemizde emekliler, asgari ücretle çalışanlar ve tabiki işsizler açlık sınırında. Kalabalık, çocuklu aileleri düşününce hele.. Gel de insanlara sağlıklı beslenin deyin! Millet ne bulsa onu yiyecek napsın? Ekonomik olarak uygun olan, besin kalitesi düşük, bulabildiğimiz gıdaları tercih ediyoruz mecbur. Taş, tahta kemirecek seviyeye gelmeyiz umarım.
Mesleğimizdeki en zorlayıcı kısım da bu zaten. Diyetisyenin söylemlerine uymak, önerdiklerine ulaşmak artık çok daha zor. Bırakın takviyeleri-destek ürünlerini, besinlere bile ulaşamaz olduk. Ne kadar sağlıklı ne kadar organik ne kadar doğal beslenebiliyoruz bu ekonomide? Beslenmek karın doyurmak değildir ama günümüzde öncelik hayatta kalıp karnı doyurmak! Sahadaki alım gücündeki zorluğu gören meslektaşlarımız çalışma alanlarını değiştirip başka alanlara yöneliyor. Bizler zaten beslenme önerilerinde alternatifler sunuyoruz, seçeneklerde bulunuyoruz, kişinin ekonomik durumunu göz önünde bulundurularak yol gösteriyoruz. Ama tabi bu şartlarda nereye kadar? Günümüz şartlarında sağlıklı beslenmek, yeterli ve dengeli beslenmek çok pahalı çok maliyetli. Özellikle bir gıdaya sağlıklı denilip önerildiğinde fiyat 3-5 katına çıkabiliyor. Bardakla yağ, dilimle karpuz alan vatandaş var. Bir o kadar açlık varken bir o kadar da israf var. Yazık günahtır.
Beslenme denge üzerine kurulur. Hiçbir yiyeceği veya besin grubunu abartmayın, büyük anlamlar yüklemeyin. Olabildiğince mevsiminde beslenin. Işıktan, ısıdan, enerjiden, sudan ve gıdadan tasarruf etmeye çalışın. Sıfır atık ile çalışıp beslenin.
Bugünler elbette geçecek, önemli olan bizim bu süreçten çıktıktan sonra nasıl birisine dönüştüğümüz… Kendimizin, ailemizin, ülkemizin ve dünyamızın hem fizyolojik hem de psikolojik olarak sağlıklı, çalışkan ve üretken bireylere her zamankinden daha çok ihtiyacı olacak.
Herkesin temel ihtiyaçlarını karşılayacak imkana sahip olması, sağlıkla beslenebilmesi ümidiyle, sağlıkla kalın..
LİBYA