Şeyh Fahreddin 1910 yılında Midyat kazasına bağlı Irnas köyünde dünyaya gelmiş. Yaşı 14 olduğunda Batman’a yerleşmiş ve bu memleketin yetiştirdiği büyük Ulema ve şahsiyetlerden biri olmuştur. O kendini şu şekilde tanıtırdı: “Fahreddin El IrnasıSüme (Sonradan)El Batmani” Batman’ın başta Tilmiz köyünde olmak üzere yörenin bir çok alimlerinin yanında ilmini okumuş ve icazetini Mele Hasan el Tilmiz’den almış seçkin bir din alimidir. Batman merkeze bağlı Binatlı (Bıleyder) ve en son Basorke’de imamlık yapmış ve aynı zamanda Basorke’de mukim Sinika aşireti ki bugün için Nasıroğulları olarak tanınan bu aileden bir kız ile evlenip tamamen Batman’ın yerlisi olmuş. Şeyh Fahreddin sonraki yıllarda sırası ile Batman Ulu Cami ve Hacı Şirin camilerinde imamlık yapmış, 1972 yılında dünyaya gözünü yumduğunda bu son camide hem imamlık hem de Müderrislik yapmıştır.
Şeyh Fahreddin yaşadığı dönemde bizim bu yörede hemen hemen her köyde köylülerin ihtiyaçlarını karşıladığı medreseler vardı. Bu medreselerde okuma yazma Arapça, konuşma dili Kürtçe idi. Şeyh de bu medreselerden yetişmişti ve ölene kadar bu medreselerin vazgeçilmezi olmuştu. Zira o Arap dili ve kültüründe çok ilerlemişti. Bu konuda yazılı eserleri mevcuttur. Şeyh FahredinNahu, Sarf, ve fıkıh ilminde ileri derecede bilgili idi ve bu konularda hep baş vurulan kişi olmuş. Bir öğrencisi onun için şöyle demişti; ‘ Eğer bir gün bu ilimlerin hepsi kaybolursa, Şeyh Fahreddin bu ilmi tek başına yine diriltebilir’. Şeyh Fahredin’in Arap dilbilimi konulu “Duretul Harf” ve toplumu bilgilendirme konusunda “Roja İnê Roja Cum’ê” en önemli ve öne çıkan eserlerindendir. Şeyh Fahreddin bütün eserlerini Arap dili ile yazmıştır.
Şeyh Fahreddin tasavvuf konusunda da ileri idi. O Cizreli Şeyh Seyda’dan halifelik almıştı. Bir de Saide Nursi için yazdığı mektupları da mevcuttur. Bu bölgede çok alim ve okuyucu yetiştirmiş bir kişidir. Bunlardan biri de Şeyh Seyda’nın oğlu merhum Şeyh Muhammed Nurullah’dır.
Onun hizmetinde bulunan ve Mele Muhammed Eli olarak bilinen bir öğrencisi ki şeyhi ona hep gözüm diye hitap ettiği için bu zat halk arasında gözüm olarak tanınırdı. İşte bu gözüm 2020 yılında ölene kadar oturduğu her yerde şeyhinden ve onunla senede birkaç sefer yaya olarak Cizre’ye nasıl gittiklerini anlatır dururdu. Şeyh Fahreddin aynı zamanda halk arasında bir kadı bir hakim görevini de yapardı. Zira o dönemde halk arasında çekişmeler şeriat yolu ile çokça halledilirdi. Bu konuda da Şeyh Fahreddin en önce başvurulan kişi olurdu.
Şeyh Fahreddin iki evlilik yapmış. Yedi oğlan ve o kadar da kızları vardır. Şu an oğullarından biri hayatta değildir. 1972 yılının kışında hakkın rahmetine kavuşana kadar o halk arasında bir kurtarıcı, bir başvurucu ve bir dahi olarak bilinirdi. Şeyhin mezarı Körük mezarlığındadır. Şeyh orda metfundur.
KAFAYA TAKMAK (1)
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.