Okul ve yaşam surecinde sosyal bir yasam için geçerli olacak aşağıdaki uzmanların önerdiği bilgi öbeklerini aşağıya aktarıyorum. Yaşamın her alanında geçerliliğini devam edecek bu bilgileri uygulamak ve paylaşmak adına bir yere not edin derim.
• Öğrenme-öğretme sürecini monotonluktan çıkarır.
• Aktif katılım sağlar.
Yaratıcı Dramada Kullanılan Yöntem ve Teknikler
Yaratıcı drama bir eğitim sürecidir. Dolayısıyla uygulanması sırasında eğitimde de kullanılan birtakım yöntem ve teknikler kullanılır. Bu yöntem ve teknikler şöyle sıralanabilir:
Rol Oynama: Bu teknikte kişi kendisi olarak söyleyemediği şeyleri girdiği rolün gerektirdiğini düşünerek söyler. Kendini daha rahat ifade eder. Jest ve mimikler en üst seviyede kullanılır.
Rol Değiştirme: Gruptaki kişiler kendi aralarında rolleri değişirler. Kişilerin hangi karaktere daha uygun olduğu bu teknikte kolaylıkla seçilebilir.
Doğaçlama: Herhangi bir metne ya da ezberlenmiş bir yazıya bağlı kalmadan yapılır. Hayal gücü özgür bir biçimde ortaya konur. Yaratıcılığı ve konuşmayı geliştirir.
Pandomim: Duygu ve düşünceler sessiz bir şekilde yalnızca jest ve mimikler kullanılarak ifade edilir. Sessiz sinema da bu teknikten sayılabilir. Bedeni etkili şekilde kullanma fırsatı yaratır.
Hikaye Etme/Olay Canlandırma: Günlük hayatta yaşanmış olan herhangi bir olay ya da bir metinde geçen olaylar canlandırılır.
Donuk İmgeler: Katılımcılar bir ya da birkaçı adeta donmuş gibi durur. Diğerleri bu canlı fotoğrafı değerlendirir. Buy teknik yorum yapabilme yeteneğini geliştirir.
Bilinç Koridoru/Karar Koridoru/Düşünce Tüneli: Yaşamdaki ikilemlerde ya da seçim yapmanın gerektirdiği durumlarda kullanılır. Katılımcılar karşılıklı oturarak bir koridor oluşturur. Bir kişi de aralarından geçer. Oturanlar aradaki kişinin duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışarak yorum yaparlar. Sonunda bir değerlendirmeye varılır.
Dedikodu Halkası: Kişiler halka halinde oturur. Aralarından bir kişi ortaya alınır. Oturan kişiler ortadaki kişi hakkında kulaktan kulağa söylentiler yayar. Çelişkileri belirlemede fayda sağlar.
Sıcak Sandalye: Seçilen bir kişi diğerlerine yüzü dönük olacak şekilde ortaya konmuş sandalyeye oturur. Diğerleri sandalyede oturan kişiye değerleri, ilişkileri ve düşünceleri hakkında sorular sorar. Verilen cevaplarla ortadaki kişinin kendini bulması sağlanır.
Geriye Dönüş: Geçmişteki olaylar canlandırılır. Şu an ile geçmiş arasında bağlantı kurulur.
YARATICI DRAMA NEDİR? DRAMA ÖRNEKLERİ NELERDİR? (4)
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.