Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre küçük streslerle başa çıkabilen bireyler, büyük krizleri daha sakin ve daha kolay yönetmektedir. Dolayısıyla gerek çalıştığımız ortam, gerek özel hayatımız için duygusal dayanıklılığımızı artırmanın birçok faydası bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar ve bu alandaki çalışmalarımdan ve tecrübelerimden yola çıkarak duygusal dayanıklılığı yüksek olan bireylerin bazı özelliklerini sizler için derledim.
Duygusal dayanıklılığı yüksek olan birey;
Duygusal Dayanıklılığı Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Genel olarak bakacak olursak duygusal dayanıklılık da fiziksel dayanıklılık gibi bir noktaya kadar doğuştan sahip olduğumuz bir özelliktir. İki farklı insan aynı olaya aynı tepkileri vermez, biri çok fazla üzülürken diğeri daha az üzülebilir.
Duygusal dayanıklılığı etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bunun yanı sıra bizim kontrolümüz altında olmayan bazı faktörler de bulunmaktadır. Bunları sıralayacak olursak;
Bunlar elimizde olmayan faktörlerdir fakat biraz çaba ve devamlılıkla duygusal dayanıklılık geliştirilebilmektedir. İşte tam da bu noktada sizlerin yanında, sizleri destekleyen Danışmanınız olarak duygusal dayanıklılığınızın gelişmesi için çalışıyoruz.
Duygusal Dayanıklılık Nasıl Geliştirilir?
Olaylara karşı duygusal olarak dayanıklılığınızı artırmak için birkaç adım bulunmaktadır. Bunları şu şekilde açıklayabiliriz;
Diğer İnsanlarla İletişim Kurmak
Etrafınızda bulunan topluluklar ile uzun sürecek olan etkinliklere katılarak sosyalleşmek, duygusal dayanıklılığı güçlendirmek için önemli bir adımdır.
Perspektif Duygusu Kazanmak
Önceden size yoğun bir duygu durumu yaşatan olayı düşünerek bir hafta, bir ay veya bir yıl sonra bu olayda sizi üzen ya da sinirlendiren şeyin ne olduğunu düşünmek farklı bakış açısına sahip olmanıza yardımcı olmaktadır. Bu sayede değişimlerin, streslerin veya krizlerin hayatın bir parçası olduğunu kabul etmek kolaylaşacaktır.
Kendinize Zaman Ayırmak
İnsan bazen kendisini en kötü şekilde eleştirebilmektedir. Bundan dolayı stresli bir dönemdeyken kendinize fazla yüklenmeniz normaldir. Böyle durumlarda kendinize zaman ayırın ve iyi şeyleri hak eden değerli bir insan olduğunuzu kendinize hatırlatın. Kendinize zaman ayırdığınız süre boyunca fiziksel aktivitelerle ilgilenmek, sağlıklı beslenmek gibi alışkanlıklar edinerek duygusal dayanıklılığınızı geliştirebilirsiniz.
Duygusal dayanıklılığınızı geliştiremeyeceğinizi mi düşünüyorsunuz. Endişenlenmeyin! Sizlere özel
Duygusal Dayanıklılık Oluşturmak İçin;
Bunlar gibi küçük ama etkili alışkanlıklar edinmelisiniz. Devamlılık sağlandığı zaman değişimi kendinizde göreceksiniz. Stres, kriz ve birçok zorluklar… Hayatımızda hep var olan ve var olmaya da devam edecek olan durumlar. O yüzden kendimizi buna alıştırmalı ve hayata karşı kendimizi güçlendirmeliyiz.
Herakleitos dediği gibi “Değişmeyen tek şey değişimdir.” Hayata yanıt verme yeteneğimizi geliştirmek yani duygusal dayanıklılığımızı artırmak bizim elimizde! Ertan Şimşek ve Vizyoner Danışmanlık size şimdi daha da yakın. Hemen bizlere ulaşın., bir tık kadar yakınınızdayız..
Odak anahtar kelime: duygusal dayanıklılık
Kısa isim: duygusal-dayaniklilik
Meta açıklaması: Duygusal dayanıklılık stres, kriz ve birçok zorluklara uyum sağlama ve bunlarla başa çıkma yeteneği olarak tanımlanmaktadır.
AYNA
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.