Solunumu veya kalbi durmuş çocukta hayatın devam edebilmesi için bir an önce solunumun ve dolaşımın yeniden sağlanması gerekir. Solunumu veya kalbi durmuş çocukta suni solunum ile akciğerlere oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile kalpten kan pompalanmasını sağlamak hayati önem taşımaktadır.
Toplum bireylerinin, temel yaşam desteği (TYD) gereksinimi her an her yerde oluşabilir. Acil bir durumda ilk birkaç dakikada alınan önlemler, gerçekleştirilen işler, hasta veya kazazedenin yaşamda kalabilmesi için son derece önemlidir. TYD bu hareket planının sınırlarını belirleyip, onları tanımlayarak hayat kurtarır. TYD’nin amacı, kalp durmasının altında yatan neden geri döndürülünceye kadar yeterli solunum ve dolaşımın sürdürülmesidir. Bu son derece kritik olan durumda müdahalenin en iyi şekilde yapılması, bütün bilimsel yöntemlerin gereken zamanda, gereken sırada ve gereken biçimde uygulanması, uygulamada hiçbir eksiklik veya hatanın olmaması son derece önemlidir.
Çocukta solunum veya kalp durması durumunda zaman kaybetmeden 1-1-2 acil çağrı merkezinin aranması ve acil yardım ekipleri gelene dek hastaya uygun temel yaşam desteği uygulanması gerekir. Temel Yaşam Desteği basamaklarını adım adım anlatacağız.
Çocuklarda yaş grubu dağılımını Yenidoğan bebek, bebek, çocuk şeklinde 3’e ayırıyoruz.
Yenidoğan bebek; Yenidoğmuş-28 gün arasındaki bebek, Bebek; 29 gün-1 yaş arasındaki bebek,
Çocuk;1 yaş-ergenlik dönemi arası şeklinde değerlendiririz.
Çocuklarda kalp durmasının en sık nedeni, oksijen kullanımındaki aksamaya yol açan (oksijensiz kalma, hava yolunun bir yabancı cisim ile tıkanması, dil kökünün solunum yolunu tıkaması gibi) nedenlerdir. Çocuklarda kalp durması, kalp kaynaklı da olabilir. Bu durumu da göz ardı etmemeliyiz.
Çocuklarda Yaşam Zinciri 3 adımda gerçekleşir. Bunlar;
Kalp durmasının hızlıca tanınması ve 1-1-2 acil yardım numarasının aranması
Erken dönemde suni solunum göğüs basısına başlanması ve
OED ile erken dönemde defibrilasyon yapılmasını içerir.
Halkaların birinde eksiklik veya gecikmenin meydana gelmesi Temel Yaşam Desteği başarısını azaltarak çocuğun hayatta kalma şansını azaltır.
Olay yerinde, yerde, yatakta vb. hareketsiz yatan bir çocuk gördük ilk olarak yapmamız gereken şey kendimizin ve çocuğun güvenliğini sağlamak olmalıdır. Olay yeri güvenliği konusunda bir endişemiz varsa çocuğu güvenli bir ortama olarak gerekli bakım ve ilk yardım uygulanır.
Çocuğun omuzlarına hafifçe dokunup yüksek sesle “İyi misiniz?” diye sorarak yanıtı kontrol ederiz.
“İyi misiniz?” sorusuna verilen yanıta göre iki farklı yaklaşım söz konusudur.
1. Çocuk bize yanıt verdi. Bizimle konuşmaya başladı ve hareket etmeye başlarsa bilinç açık olarak kabul ediyoruz. 1-1-2’yi arayarak ya da aratarak acil yardım talebinde bulunuyoruz. Olay yerinde yalnızsak 112 acil yardım numarasını arayarak hoparlörü açıp telefondaki sağlık personelinin yönlendirmelerini dinleyip uygulamamız gerekir.
Sağlık ekibi gelinceye kadar tehlike yaratmadığı müddetçe çocuğu bulunduğu pozisyonda bırakıp düzenli aralıklarla kontrol etmemiz gerekir.
2.Çocuk sözlü ve ağrılı uyarana cevap vermedi. Olay yerinde tek başınaysak;
Yüksek sesle bağırarak çevredekilerden yardım istememiz gerekir. Eğer yardıma kimse gelmez ise 1-1-2 acil yardım numarasını kendimiz arıyoruz. Yukarıda belirttiğimiz gibi sağlık personelinin yönlendirmelerini dinleyip uyguluyoruz. Yardım çağırma ve Temel Yaşam Desteği basamaklarını eşzamanlı olarak yürütmemiz gerekir.
Yardım çağrımıza karşılık veren birisi olursa 1-1-2 acil yardım numarasını aramasını ve OED cihazını getirmesini istiyoruz. (OED: Otomatik Eksternal Defibrilatör varsa)
Daha sonrasında zaman kaybetmeden çocuğun ağız içini kontrol ediyoruz. Herhangi bir yabancı cisim (yiyecek parçası gibi). Varsa ve ulaşabiliyorsak serçe parmağımızla çıkarmaya çalışıyoruz, ulaşamıyorsak dokunmuyoruz. Parmağınızı ASLA körlemesine hastanın ağız içine sokmayın. Ağız içi kontrolü sağlandıktan sonra çocuğa BAŞ GERİ ÇENE YUKARI pozisyonunu; 4 parmak çocuğun alnına 2 parmakta çene altına yerleştirerek soluk yolunun açılmasını sağlıyoruz.
Bu işlemi yaptıktan sonra Solunum kontrolü için çocuğun “10 saniye” süreyi aşmayacak şekilde nefes alıp almadığını ve göğüs kafesinin hareket edip etmediğini BAK-DİNLE-HİSSET yöntemiyle kontrol ediyoruz. Yanağımızı çocuğun ağız ve burnuna yaklaştırarak; göz ile göğüs hareketlerine BAK, kulağınızla soluk alışverişini DİNLE, yanağınızda soluk alışveriş ısısını HİSSET. (max 10 saniye).
10 saniye BAK-DİNLE-HİSSET yöntemini uyguladıktan sonra eğer çocuğun Solunumu varsa; baştan aşağı el ve göz ile kontrol ederek herhangi bir kanaması, kırık, çıkık vb yaralanması ve hassasiyeti varsa çocuğun hayatını tehdit eden bir durum söz konusu olmadıkça olduğu pozisyonda tutarak gerekli bakımın yapılmasını sağlıyoruz.
10 saniye BAK-DİNLE-HİSSET yöntemini uyguladıktan sonra eğer çocuğun Solunumu yoksa; dolaşımı da yok kabul ederek zaman kaybetmeden Temel Yaşam Desteğine başlıyoruz.
-Çocuğun alnının üzerine 4 parmağımızı yerleştirerek Başı geriye doğru 2 parmağımızı da çene altına yerleştirerek çene yukarı pozisyonu vererek, alnına yerleştirdiğimiz baş ve işaret parmağını kullanarak çocuğun burnunu kapatıyoruz.– Baş çene pozisyonunda iken çocuğun ağzını içine alacak şekilde ağız yerleştirilir,
– Eğer solunum yoksa çocuğun göğsünü yükseltmeye yarayacak kadar her biri 1 saniye süren 2 nefes verilir, havanın geriye çıkması için zaman verilir,
– Kalp basısı uygulamak için göğüs kemiğinin alt ve üst ucu tespit edilerek (2 C yöntemi) alt yarısına bir elin topuğu yerleştirilir,
-Elin parmakları göğüs kafesiyle temas ettirilmeden, dirsek bükülmeden, göğüs kemiği üzerine vücuda dik olacak şekilde tutulur,
– Göğüs kemiği 5 cm aşağı inecek şekilde (yandan bakıldığında göğüs yüksekliğinin 1/3’ü kadar) bası uygulanır, bu işlemin hızı dakikada 100 bası olacak şekilde ayarlanır,
– Çocuğa 30 kalp masajından sonra 2 solunum yaptırılır, (30;2)
– Temel yaşam desteğine yani 30 kalp basısı 2 soluk döngüsüne çocuğun yaşamsal refleksleri veya Acil yardım ekipleri gelene kadar kesintisiz devam edilir.
Bir sonraki hayat kurtaran konumuzda görüşmek üzere kalın sağlıcakla..
HAYVAN ALGISI
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.