ARTIK SELAHADDİNLER YOK – 1
M.Sait Temel
Selahaddinler bir daha kalkmayacak çünkü Selahaddin’in ülkesini biz yıktık, felsefesini biz çiğnedik.
İnsanlığın fıtratıdır bir olay karşısında bu olayla ün yapmış kişi hatırlanır. Vaktaki konu Kudüs olunca elbette ki büyük komutan Selahaddin akla gelir, Tabi iki Selahaddin kalksa da elinde sihirli değnek yok, ama asıl arzulanması gereken Selahaddin’in yiğitliği değil, onun karşıtlarına karşı, kişiliği ve adaleti olmalıdır.
Ekim ayının ilk haftasından başlayarak, İsrail / Filistin topraklarında yeniden ve bu kez çok büyük bir savaş daha çıktı. Hiç bir ahlaki kural ve insanî değer taşımayan bu savaş, tüm sıcaklığıyla devam etmekte.
Olaylar, 7 Ekim günü silahlı Hamas tarafından İsrail’in güneyinde bir eğlence partisine saldırarak yüzlerce savunmasız insanı öldürdü ve bir o kadarını da kaçırdı. Kaçırma esnasında bizzat kendi çektikleri videolarda sergiledikleri çok kütü davranışları tüm dünya şaşkınlıkla ve nefretle izledi.
Nedense İslam alemi bunu hiç görmedi, halbuki bu duruma ilkin Müslüman kişilikler karşı çıkmalıydı.
Büyük infiale sebep olan bu katliam, İsrail tarafından “hiçbir acıma gösterilmeden” yapılacak bir “topyekûn savaşın fitilini ateşledi.
Bu kez İsrail, Gazze’ye karşı oldukça şiddetli ve bir o kadar da vahşi bir hava ve kara harekâtı başlattı.
Bir aydır devam eden savaşta ölen Müslüman ve Yahudi sayısı 10.000’leri aşmış durumda.
Sivil yerleşim birimlerine saldırılıyor, evler ve hastaneler bombalanıyor, kaçırılan genç kızlar tecavüze uğruyor, korumak bir yana, çocuklar ve bebekler bizzat siper ediliyor.
Dünyanın gördüğü en acımasız savaş değil elbette, ama dünyanın gördüğü en ahlâksız savaşlardan biri olduğu kesin. Savaşında bir kuralı ahlaki olmalıdır. Şu an insanlığın bittiği yerdeyiz.
Yorumlar