Bu günkü yazımızda her iki tarafın yani kadın ve erkeğin birbirlerine karşı olan haklarından ve karşılıklı olması gereken sorumluluklarından söz etmeye çalışacağım.
Yüce Allah insanları bir gaye için yaratmış ve kendisine sorumluluklar yüklemiştir. Kimse sorumsuz değildir. Ve sorumsuzca bir hayatı da yaşayacak lükse sahip değildir. Erkeği topraktan, kadını da onun kaburga kemiğinden meydana getirmiştir. Bir bütünlük ve birbirini tamamlayan ve tamamlaması gereken varlıklar olarak yaratmıştır. Müşterek bir hayatı, sevgi, saygı, şefkat ve merhamet duygularıyla, hep beraber, zorluklara ve meşakkatlere göğüs gerecek bir hayatı yaşamak için yaratmıştır.
Bu hayatı paylaşma yaşantısı içerisinde, erkeğin idare etme,sevk etme, koruma, yönetme ve yönlendirmedeki üstlendiği misyon biraz daha önde olmasına rağmen,her iki cinsinde karşılıklı görev ve sorumlulukları vardır.Hudutlarını Allah’ın çizdiği, peygamberinin sav’in izah ettiği ve dinin ortaya koyduğu hak ve hukuklar vardır.Karşılıklı mesuliyet alanları vardır.Dini açıdan yapmakla yükümlü olduğu davranışlar vardır.Her kim bunların gereğini bir Müslüman olarak yerine getirmeyecekse hesabını Allah’a verecek ve cezasını da mutlaka çekecektir.
Öncelikli olarak, koruyup kollama, sevgi gösterip şefkatli davranma ve himayesi altındaki ailesinin sorumluluğundan mesul olan, erkeğin üstlendiği misyondan başlamak istiyorum. Efendimiz sav’in ifadesiyle: Hepiniz çobansınız(mesulsünüz) ve eliniz altındakilerden sorumlusunuz…. Bir kimse kendi ailesi içerisinde bir çobandır ve idaresi altındakilerden sorumludur.”diye buyurmaktadır.
İşte bu sorumluluk alanlarımızdan bir tanesi de kadınlarımızdır. Onlarla olan ilişkilerimizde dikkatli olmak zorundayız. İyi muamelelerde bulunup iyi davranmak mecburiyetindeyiz. Yine efendimiz sav: Sizin en hayırlınız, kadınlarınıza karşı en iyi davrananlarınızdır.”3.Hz Aişe ra’den gelen bir diğer rivayette de “Şüphesiz müminlerin iman açısından en mükemmel olanları, ahlak bakımından en iyi olanları ve ailesine karşı en iyi davrananları (en hayırlı) olanlarıdır”5.diye buyurmaktadır. En hayırlı insan olma yolunun kadınına iyi davranmaktan geçtiğini beyan etmektedir.
Yine peygamberimiz sav, kadınlarla ilgili: ”Onlarla güzel geçinin. Çünkü kadın, kaburga kemiğinden yaratılmıştır.Kaburga kemiğinin en eğri kısmı üst tarafıdır.Eğer sen onu doğrultmaya çalışırsan kırarsın. Kendi haline bırakırsan daima eğri kalır. Öyleyse kadınlarla iyi geçinin”8.diye buyurmaktadır. Sabırlı, müsamahalı ve hoşgörülü bir şekilde bir davranışı sergilememizi istemektedir. Erkek idareci yönünü kullanarak, eksikliklerinden ötürü, hatalarından ötürü fevri davranıp hakaret edip kızmasın. Yüce Peygamber buyuruyor: ”Hiçbir mü’min, Saliha zevcesine kızmasın. Onun bir huyunu beğenmese bile,beğendiği başka huyları olabilir.”9. tavsiyesinde bulunuyor.
Kim mükemmeldir ki kıymetli okurlar. Her insan kusurludur ve her insanın hata ve eksiklikleri vardır. Aile hayatının mutluluk ve saadeti için fevri davranmayıp, daha sabırlı bir şekilde davranmamız gerekmektedir. Onlardaki güzellikleri ve fedakarlıkları görmeli, şefkat nazarıyla bakmalı ve ona göre davranmalıyız.
Çünkü onların üzerimizde hakları vardır. Muaviye b Hayde ra anlatıyor. Ya Resulellah, zevcelerimizin üzerimizdeki hakkı nedir,diye sordum. O’da: Yediğinden yedirip, giydiğinden giydirmen, yüzüne vurmaman, ona kötü söylememen ve evden dışarıda onu terk etmemendir” diye buyurdu.10.
Başka bir rivayette de: ”Dikkat ediniz, Kadınlarla güzel geçininiz. Çünkü onlar sizin yanınızda birer esir gibidirler.Açıkça bir kötülük işlemedikçe onlar hakkında bundan başka bir şeyde yapamazsınız. Eğer açıktan isyan ederlerse yatakta onları ayırın, yaralamaksızın dövün. Eğer size itaat ederlerse başka bir yol aramayın. Dikkatli olunuz, sizin kadınlarınız üzerinde, kadınlarınızın da sizin üzerinde hakkı vardır.Sizin onlar üzerindeki hakkınız yatağınızı istemediğiniz kimselere çiğnetmemeleri (iffetlerini korumaları) ve hoşlanmadığınız kimselerin evinize girmesine izin vermemeleridir.Onların sizin üzerinizdeki hakları ise, yemelerine ve giyinmelerine özen göstermenizdir.11.diye buyurmaktadır.
Kadının erkek üzerindeki hakkı, erkeğin onunla iyi geçinmesi, koruyup kollaması, hayırla davranması, yediğinden yedirmesi, içtiğinden içirmesi, giydiğinden giydirmesi, sevgi ve şefkatle kolları arasına alıp layıkıyla muamele etmesidir. Bu hayatta, ne erkek kadınsız ve nede kadın erkeksiz olamaz.Hayat her ikisiyle bir anlam kazanır ve gerçek hayat olmuş olur.
MELE ALÎ VE KARDEŞİ FEYAD
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.