Okul ve yaşam surecinde sosyal bir yasam için geçerli olacak aşağıdaki uzmanların önerdiği bilgi öbeklerini aşağıya aktarıyorum. Yaşamın her alanında geçerliliğini devam edecek bu bilgileri uygulamak ve paylaşmak adına bir yere not edin derim.
İlgili eğitim kategorisi:
Kişisel Gelişim Eğitimleri
Yaratıcı Dramanın Aşamaları
Yaratıcı drama 3 aşamada gerçekleştirilir. Bu aşamalar kişinin duygu ve düşüncelerini açığa çıkarmak için hazırlanmasına yardımcı olur.
Isınma Aşaması: Bireyin rahatlamasını içeren kısımdır. Dramanın başlangıç aşamasıdır. Kaynaştırma ve konstantre olma çalışmalarını da içine alır. Kişiler bu aşamada istekli hale getirilmeye çalışılır. Çünkü bireylerin istekli olması durumunda amaca daha kolay ulaşılır. Bireyler eğer birbirlerini tanımıyorlarsa tanışma olanağı verilir. Müzik eşliğinde yürüme ve oynama yaptırılabilir. Kişi burada beş duyu organı ve bedeni aracılığıyla kendi varlığını fark eder. Karşısındakilerin de kendisini fark etmesini sağlar. Dikkatler belli bir noktada toplanarak canlandırma aşamasına geçilir.
Doğaçlama/Rol Oynama/Canlandırma: Yaratıcı dramanın esas aşamasını oluşturur. Kişi burada kendisinden istenen duyguları doğaçlama olarak canlandırır. Herhangi bir metin ezberleme söz konusu değildir. Bu da içinden geldiği gibi konuşup davranarak özgür hissetmesini sağlar. Burada yaş grubuna uygun olarak oyun ve etkinlikler tercih edilmelidir. Pandomim, rol oynama, hikaye tamamlama, canlandırma gibi tekniklerin kullanıldığı aşamadır.
Değerlendirme Aşaması: Son aşamadır. Çalışma bitince tüm aşamalarla ilgili tartışma açılır. Katılımcılara ne hissettin, nerelerde zorlandın gibi sorular sorularak çalışmayı değerlendirmesi sağlanır. Bu aşamada amaç katılımcının canlandırdığı rolden çıkarak gerçek dünyaya döndürülmesidir.
Yaratıcı Dramanın Faydaları
• Hayal gücünü geliştirir.
• Kendini ifade etme becerisi geliştirir.
• Çekinme, utanma gibi duygulardan kurtulmaya yardımcı olur.
• Olumsuz durum ve duygularla baş etmeyi kolaylaştırır.
• Soyut kavramları somut hale getirir.
• Sanat ve estetik gibi kavramların bireyde gelişmesine yardımcı olur.
• Eleştirel düşünme becerisinin gelişmesine destek olur.
YARATICI DRAMA NEDİR? DRAMA ÖRNEKLERİ NELERDİR? (2)
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.