PET ŞİŞE VE İMAJ - Batman Pusula Gazetesi
a
0

BEĞENDİM

Spread the love

Atılan pet şişe değil, ayaklar altına alınan imajımız ve ulusal basında kötü olan görüntümüzün biraz daha yerin dibine yanaşması idi…

Ziraat Türkiye Kupası 4. Tur karşılaşmasında son dakikalarda, maç bitmek üzere iken meydana gelen olay, sanırım bir ilin siyasi, kültürel ve etnik imajına vurulacak en büyük darbe oldu.

Üstelik rakip Spor Toto Süper Lig temsilcisi Kasımpaşa takımı ve rövanş karşılaşmasında ulusal kanalların canlı yayında olduğu bir maçta…

Küçük bir çocuk tarafından atılan su şişesinin 9 numaralı Kasımpaşa Sporlu futbolcuyu hastanelik eden görüntüsünün yarattığı etki, doğrusu ilimizin kara bir lekesi olmaya yetti.

Petrol Spor’ un alacağı ceza, turnuvadan ceza alarak elenmek, Federasyondan geçilen turlar için alınması gereken ama kaybedilen para, Futbolcuların maddi kaybı, önümüzdeki yıllarda yapılacak müsabakalarda ilimizde yapılacak maçların iptali gibi şehre mal olan maddi ve manevi kayıpları dile getirmek bile istemiyorum.

Rakibin kim olduğu önemli değil, önemli olan ulusal medyada işlenen konunun eksi puan olarak il hanesine yazılması. Zihinlerde başka maçlarda da daha kötü olayların, saldırıların, şiddet eylemlerinin yaşandığı söylense ve normal karşılandığı belirtilse de olay o kadar basit değil!

Başka illerde Futbolculara ve hakemlere yapılan saldırıların hangisi ana haberlere konu olacak şekilde basına malzeme yapıldı?

Reklam ve ekonomik getirisi yüksek bu tür organizasyonlarda yaşanan olayların yaratacağı olumsuz bakış açısını silebilir miyiz?

Batman gibi kötü bir siyasi geçmişe sahip şehrin 3. Lig takımının, şampiyonluk yarışında kendi çapında müthiş başarılar yakalayan bir takıma karşı yaptığı mücadelenin sonucu, haberlere kötü örnek şeklinde konu olmak olmamalı idi.

Batman’ ın sansasyonel nitelikli basın malzemesi haberlerden çok, iyi imaj yaratan nitelikli haberlere ihtiyacı var.

“Terör olayları ve siyasi hareketlilik dönemlerinin talihsiz kaderinde savrulan ilimizin ülke gözünde olumlu imaja oturmasını gerektiren açılımları nasıl oluşturabiliriz?” olmanın yanıtlarını hayatımıza aktarmanın zamanıdır.

Ufak bir çocuğun attığı pet şişe ile hastanelik olan Kasımpaşa Spor’ un santraforunun yansıyan görüntüleri çocukça hareket olarak değerlendirilmemeli, o çocuğa engel olacak olgunluğu gösteren büyüklerin, o pet şişenin atıldıktan sonra hiç kimseyi yaralamaması sağlanmalıdır.

Birçok olay, ülke geneli karşılaşmalarda ve birçok farklı branşlardaki maçlarda meydana gelmesine rağmen, bu kadar kötüleyici ve malzeme olucu etkiler yaratmamıştı. Saha güvenliği ve emniyet tedbirleri önleyici olmayabilir. Asıl tedbir spor kültürünü temel alan yaklaşım ile spor ahlakı çerçevesinde küfre, şiddete yol açmayan hareket tarzları belirlemektir.

 Derdimiz Batmanlıların ve kendini Batmanlı hissedenlerin il dışında yaşadığı veya yaşayabileceği olumsuzlukları giderecek tedbirler noktasında hassas olmayı sağlayan bir anlayışı ortaya koymak. Bu konuda olumlu düşünce ve izlenimlerin doğması için medya ve basın organlarında işlenen il haberlerinin niteliği çok önemli.

Haber ve konuların kötüleyen ve lekeleyen içeriklerinin karşımıza çıkaracağı etkenler, bireysel ve sosyal açıdan kötü insan imajı olmaktan öteye geçmeyecektir. Spor müsabakalarında insan kalitesini ortaya koyma zafiyeti varsa, aynı sıkıntının siyasi ve kültürel alanlarda da yaşanmaması zor oluyor.

Eksik olan, bilinç ve temsil edilme farkını bilmemek!

Şehir kültürünü benimsemiş, toplumsal bilincini kazanmış ve ilimizin temsil alanlarında legal eylem biçimlerini özümsemiş insan tipine zaman olarak ihtiyacımız var. Çünkü ilimizin artık yüzbinleri bulan nüfusu ve sahip olduğu değerlerle terör, siyasi hareketler, sokak olayları, geri kalmışlık sendromu ile anılmaması, tam tersine eğitim düzeyi, üniversite başarısı, sanayi gelişimi, istihdam artışı, tarım ve hayvancılığın katkıları ile anılan bir imaja sahip olması gerekiyor.

Aslında, atılan ve yaralayan pet şişe değil, Batman’ ın imajı idi…

Özümüzün bu olmadığı ve değerlere sahip çıkıldığı bir kültürün temsilcileri olarak bize yapılacak yakıştırmaların hayatımızı yönlendirmekte önemli yer edindiğini fark etmemiz lazım.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.