Hal böyle olunca “Hepimizin Üniversitesi” ve “Yerleşkesine kapanmış bir Üniversite olmayacağız” söylemlerinin yeni rektör tarafından dile getirilmesi bazı şeylerin değişim ve gelişim evrelerine yöneleceği umutlarını artırıyor. Yeni rektörün yerli kumaş olarak (doğrusu) içimizden biri olması ve bölgenin-halkın kültürel yapılanmasından haberdar olması, kendi toprağına ve insanına duyarlılık katsayısının fazla olması ihtimali, zihinlerimizde merkezi bir bilim yuvası olma düşüncesini güçlendirdiğinden dolayı ümitlerin doğmasına kaynaklık ediyor.
Göreve atandıktan sonra yaptığı değerlendirme ve tanışma toplantısında Prof. Dr. İdris DEMİR’ in dile getirdiği söylemler soru işaretleri ile dolu olsa da umut etmek bize düşen bir beklenti olarak hafızalarımızda yer edindi. Üniversitemizin, öncelikle sahip olduğu Petrol alternatifi üzerinden üniversite bünyesinde bulunan Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü’ nün değerini yükselterek, Batman’ da ulusal ve uluslararası bir “Enerji Zirvesi” düzenleyerek, enerji sektörünün tüm elemanlarıyla Batmana fayda sağlayacak bir üretim sistemine yönelik çabalar göstereceği açıklaması harekete geçileceği imajını doğurdu.
Üniversite ve Sanayi işbirliği ile üniversitenin bilimsel potansiyelini Turizm ve Sanayi alanlarına aktararak, İlimize gelir kapıları açılmasını beklediklerini dile getirirken yeni Rektör Prof. Dr. İdris DEMİR, yapılacak çalışmaları ifade ederken Tekstil sektörüne de destek sunmak için ilgili bölümleri açacaklarını söyledi. Evrensel temel ilkelere dayanması gereken üniversitelerin gelişim için şehir ve yaşayanlarıyla uyumlu olma hedefinde üniversite-şehir buluşmaları düzenleyeceğini dile getirdi.
190 kadar yabancı uyruklu öğrencinin eğitim gördüğü üniversitede uluslararası bir üniversite hedefiyle, Uluslararası Öğrenci sayısını katlamaya çalışacağını söylerken, bilimsel alanda çıtasını yükseltme amacıyla akademisyenlere destek sunulacağını ortaya koydu. Lisansüstü programları artırmayı ve adaylara öncülük edeceklerini söylerken; Sağlık Yüksekokulunu Sağlık Bilimleri Fakültesine, Spor Yüksekokulunu da Spor Bilimleri Fakültesine dönüştürmeyi; TEKNOKENT projeleri kapsamında Araştırma, Geliştirme, Üretim-Pazarlama faaliyetlerine mekân olan organize paylaşım ve iş merkezi çalışmalarının planlandığını ifade etti.
Kolay bir iş yok. Sorumluluk ayrı bir bilinç halidir. Altına girilen iş yükünün altından kalkma adına projeler ve planlar tasarlanarak uygulama alanları belirlenir. Önemli olan söylemleri pratikte hayata aktarmak olduğundan, beklentiler ve umutlar şu an için üniversitemizin üzerindeki ölü toprağın üzerinden atılmasına yönelik. Rektörlük gibi önemli ve bir o kadar yetkili bir makamda hizmet ile durağanlık arasında seçimlerin yapıldığı bir ortamda beklenen şey personel seçiminde ve akademik kariyere yönelen akademisyenlerde liyakat ve yeterlilik kriterlerini de göz önünde tutmak olmalı. “Yapamayacağımız vaatler vermeyeceğiz” diyen yeni Rektör İdris DEMİR’ in altından rahatlıkla kalkacağına inandığımız kişisel bir altyapısı olduğu ortada.
Şehir için değer olan genç kuşağın kendi imkânlarıyla bulunduğu şehirde Yükseköğretim’ e devam edebilmesi amacıyla her türlü altyapı sağlanmalı. Yeni bölümler ve Fakültelerin (Tıp, Hukuk, Eğitim, olmayan Mühendislik Bölümleri) hepsi olmasa da bir kaçını açmaya yönelik girişimlerde bulunarak, Siyasi Organlar ile takibini yapmak beklentiler arasında.
Eğitim-öğretim bazında Resmi ve Özel tüm İlk, Orta ve Lise kurumlarından kopuk olan üniversitenin kapılarını İlimizde bulunan 169 bin öğrenciye açarak, Yükseköğretim Kurumları’ nın ne anlama geldiğini hatırlatmak lazım. Hatta Ortaöğretim Kurumlarının (özellikle Meslek Liseleri) öğrenci kesimi için staj altyapısı yaratmak, işbirliği ve proje çalışmaları içeriğiyle iletişimde bulunarak ziyaretlere imkân sağlamak önemli bir ayrıntı.
Batmanlı olma şuuru, genç bir Profesör olma özelliği ve uzmanlık alanındaki mesleki birikimi, geleceğe yönelik proje ve çalışmalara hazır bulunma durumu ile birlikte ağır bir sorumluluk altına girme cesareti sayesinde üniversitemize ve ilimize yeni değerler katacağını bekliyoruz.