MEDENİ BİR ŞEHİRİZ AMA EKSİKLERİMİZ VAR! - Batman Pusula Gazetesi
a

MEDENİ BİR ŞEHİRİZ AMA EKSİKLERİMİZ VAR!

medeni̇ bi̇r şehi̇ri̇z ama eksi̇kleri̇mi̇z var!
0

BEĞENDİM

Spread the love

Batman için söylenen bir söz vardır; “Batman’a dışardan gelen biri gelirken üzülerek gelir giderken de üzülerek gider” diye.

Bu sözden kasıt, Batman’ı daha önce bilmediğinden gelirken mutsuzluk hissetmesi, Batman’ı görünce-bilince sevmesi ve giderken de buraya özlem duymasıdır. Batmanlılar güzel insanlardır. Çabuk kaynaşırlar, belki de başka illerden gelen vatandaşlarımızın burayı sevmesindeki en önemli etkendir Batman halkı!

İyiyiz hoşuz da bir özeleştiri de yapmayalım mı? Eksiğimiz kusurumuz yok mu? Tabi ki geneli kapsamamakla beraber kusurlarımız, problemli yanlarımız var? Dertleşelim!

Mesela trafikte kendini kaybeden, inatlaşan çok kişi var. Gerek var mı buna? O altınızda kullandığınız araçların şahsi malvarlığınız, milli servet olmasını geçtim, insan canı bu yahu! İnsan canını tehlikeye atıyorsunuz! Şehrin her tarafı tümsekler, engellerle dolu. Trafik zaten çekilmiyor. Araçların alt takımlarına Allah mukavemet versin! Bütün bunların üstüne geniş göbekli kavşaklar da kargaşaya sebep olabiliyor. Dümdüz yolu yamula yamula geçmeye çalışıyoruz. Trafik ışığı ile bu geniş göbekler aynı anda gerekli mi bilmiyorum, ama bu göbeklerde çok dikkatli olmak ve aradaki mesafeye dikkat etmek gerekiyor. Birbirinin üstüne sürer gibi, yandan vuracakmış gibi sürmeyin yahu!

Son dönemlerde şehirde gerginlikler oluyor. Sevgili hemşerilerim, konuşarak çözemeyeceğiniz şey yok! Velev ki çözemediniz, dağ başında yaşamıyoruz ya! Kanun var, nizam var. Mahkemeye mi gidersin, ilgili yere dilekçe mi verirsin, başvurur musun bir sürü yolu var. Sakin olalım, konuşalım, arayı bulalım. İyi niyetliyiz Batmanlılar olarak, bir anlık gafletle ne kalp kıralım ne de huzursuzluk çıkaralım.

Yine en rahatsız olduğum konulardan biri ayrıcalık beklemek ya da birilerinden olmayacak isteklerde bulunmaktır. Geçen gün havalimanında bir yolcumuzu uğurlamaya gittik. Check-in kontuarlarının önünde vatandaşlarımızın taleplerini görünce tebessüm ettim. “İlle de cam kenarı isterim, bana önden yer verin” muhabbetlerini geçtim, uçağa geç kaldım uçağı durdurun diyeni gördüm. Uçağı da geçtim, otobüs beklemez diyoruz. Bu uçak! Uçağı kim nasıl durduracak? Oradaki görevliler durumu izah etmeye çalıştıysa da uçağı kaçıran vatandaş ısrarlı ve gergindi. Uçak durmaz. Uçuş planları, geliş ve gidiş saatleri hepsi ayarlanmış durumda. Diyelim ki uçağı durdurabiliyorsunuz, insanların hakkına girmiyor musunuz? Kendi hatanız yüzünden o uçaktaki yolcuların ve daha sonra gideceği yerden alacağı yolcuların hakkına girmeyecek misiniz? Niye böyle düşüncesizlikler yapıyoruz ki? Havalimanı da bir devlet kurumu ve işleyişi kurallara tabi. Oradan hizmet görecek vatandaşlar da bir zahmet o kurallara riayet etsin. Bilet alırken ne zaman havalimanında hazır bulunulması gerektiği zaten yazıyor. Herkes bir şey istemek zorunda hissediyor kendini! Değerli hemşerilerim, kendi işinizin üstesinden gelmeyi, zamanlamanızı iyi ayarlamayı öğrenin! Bu tavsiyem bütün kurumlardaki işleriniz için geçerli, hatta markette alışveriş yaparken bile! Bunları herkes için demiyorum, ama bu konuda eksikleri olan vatandaşlarımız var, bu tavsiyeler onlar için.

Çevre temizliği konusunda yıllar öncesine göre fena durumda değiliz. Ama eksikliklerimiz var. Daha bilinçli olmalıyız. Çevremizi temiz tutmayı, şehrimize sahip çıkmayı, Batmanımızı özümsemeyi bilmeliyiz. Eskiden herkes kendi evinin önünü, sokağını temizlerdi. Şehir büyüdükçe, yüksek katlı binalar arttıkça o kültür maalesef kayboldu. Bilinçsizce Batman kirlendi. Bugün 10 yıl öncesine göre daha bilinçliyiz. Ama bu konuda net olmalıyız, temizliği benimsemeliyiz. Medeni bir şehir ve halk olarak farkımızı ortaya koymalıyız.

Batmanlılar gerçekten halden anlayan, neşeli, eğlenmeyi seven, misafire değer veren bir halktır. Batman Petrolspor’un şampiyonluğunda da gördük bunu. Bir karnaval havasında kutlandı şampiyonluk. Şehrimizde coşkumuz var, eğlenmeye yer arıyoruz. Şehrimizi, insanlarımızı sevelim, sahip çıkalım. Emin olun daha güzel, daha yaşanır bir şehir olacağız.

Geçen Ebru Polat Batman’a geldiğinde çektiği videoda Batman için “Küçük Amerika” tabirini kullanmıştı. “Ben Batman’a ve Batman insanına âşık oldum. İnsanlar neşeli, misafirperver, mutlu. Ben de buraya gelerek mutlu oldum. Yine geleceğim” demişti. Motoruyla Türkiye turuna çıkan bir youtuber de Batman için “Batman sanki bir Avrupa kenti! İnsanlar çok medeni” demişti. Demek ki güzel insanlarız. Eksiklerimiz varsa da birbirimizi uyararak tamamlamalıyız. İddia ediyorum, ufak tefek eksiklerimizi de halledersek Türkiye’nin en medeni kentlerinden biri olmaya devam edeceğiz.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.