Adetimizdir her kes gelecekten haber verir, işte filan hoca, filan hadise göre, filan müfessir falan ayete göre demiş İsrail’in sonu hüsrandır, şu zamanda biter, bu zamanda yok olur. Bir de yakarır dururuz, Allah neden zalimlerin boynunu kırmıyor, dünyada onları neden helak etmiyor, iyi valla ne hoş, sen yat keyfine bak, Cennet’te ki Hurilerin hesabını yap.  Helak olacakların, boynu kırılanların günahı ne, Allah onları de senin benim gibi yarata bilirdi.

   Evet hayal kurmakta, boş sözlere sarılmakta, üstümüze yoktur.

    Şunu hiç anlamadık gelecekten haber vermek, veya keramet, bunlar Allaha mahsustur, kulun kerameti olmaz.

    Dersine iyi çalışma, her şeyde bana ne lazım ol, Allah meleklerini gönderip, başındaki düşmanı def etsin, sende keyfine bak, ne kadar bencillik değil mi.

   Şimdi Biraz karşılaştırma yaparsak. Orta Doğu neden hep kaos, hep  dramdır.

   Filistinli bir gazetecinin bundan 30 sene kadar önce ki lafı hiç aklımdan çıkmıyor, dedi ki İsrail bizi silahı ile değil içindeki Adaleti ile yeniyor.

      Gerçekten öyle mi?, bir bakalım.

-  İsrail’in iki milyondan fazla Arap vatandaşı var, bunun için Arapça resmi dil, mecliste, okullarda resmen okutulur, bütçesi var, Arapların yaşadığı kentlerde, tabelalar üç dille yazılır. “İbranice”, “Arapça”, “İngilizce”. Filistin ve İsrail’i gezdiğim dört gün boyunca, bunlara benzer şeylere tanık oldum, vatandaş olan Araplardan hiç tepki duymadık.

- Avrupa da ufak büyük 65 ülke var, nüfusu 10 bin olan da, AB konseyinde yüz milyonluk Almanlarla eşit şekilde temsil edilir.

-  Dünyaya hüküm eden İngilizlerin toprağı Türkiye’nin % otuzu kadardır, orada beş meclis, beş hükümet, beş resmi dil, beş Milli takım var.

   Birde bizim tarafa bakalım :

 -  Türkiye ; Orta Doğuda görece en demokratik ülke, ama Türk, Türkçe, Hanifi mezhebi, gerisi resmen yok.

- İran ; Lafta İslam Cumhuriyeti, Fars, Farsça, Şia mezhebi, bunlardan olmayan, hele birde karşı çıkan,  ölüm ve İdam, hapis en iyi cezadır.

- 22 Arap ülkesi ; Arap, Arapça, İslam’ın Sünni mezhebi. Yüz sene onlara hizmet et, bir araba sahibi olamasın. Erkekleri dışarda buldukları güzel kızlara dünyanın parasını öder alır. Ama kızları dört duvar arasında bırakın koca, erkek yüzünü görmeye hasrettirler.

  Bir Colani çıktı Şama varır varmaz, Suriye bir Arap cumhuriyetidir bağırmaya başladı. Tramp ve Netenyohu’ya el pençe, ortak düşman İran’ı gösterdi, Alevilere kan kusturdu, Kürtlere ve Dürzilere dokunamadı, şimdilik.

   Biraz insan olalım, biraz insan, senin gibi olmayanlara saygı, nerede bizde o cevher.

   Görülüyor Avrupa olsun, İsrail olsun, kendisi gibi olmasa da farklılıklara saygı duyar. Bizde ise aman gidi bölünüyoruz, küfre hizmet ediyoruz, dış güçler gibi şeylerin arkasına sığınır dururuz.

   Yemen iki devlet idi, birleşti de ne oldu, İran ile Suudilerin ölüm tarlasına döndü, kavga, dram, faili meçhul, bomba ve bomba, böyle Birlikteliğe ne denir?. cevabı Her halde Orta Doğu olacak…

 Allah bizleri doğru yala yöneltsin.