İsrail’in Azerbaycan sevdası - Batman Pusula Gazetesi
a

İsrail’in Azerbaycan sevdası

0

BEĞENDİM

Spread the love

Hani bir laf vardır derler ya, filankes Yahudi hesabını yapar, bu laf boşuna söylenmemiş, Yahudiler kendi güvenlikleri veya çıkarları söz konusu olunca çok ama çok duyarlıdırlar, yüz sene sonra oluşacak bir tehlikeyi şimdiden görüp gözlerinde büyütürler ve ona göre önlemini alırlar.

İsrail Azerbaycan’a çok ilgi duyuyor, Azerbaycan’ın gelişmesini refah düzeyinin yükselmesini istiyor, el betteki bu Azerbaycan’a olan sevgilerinden değil. Veya insani bir görev için hiç değil, zaten böyle bir şeyin mantığı yoktur.

Bunun ana nedeni  İran’dır, İran Lübnan’daki Hizbullah sulandırıyor,  Filistin ve Kudüs söylemlerinden İsrail’i çok rahatsız eden politikalar izliyor. İsrail buna karşı Azerbaycan kartını oynamaya başladı, ama neden şimdi ona da bakmak lazım.

Bilinir ki 1947 yılında BM tarafından İsrail devleti kabul gördüğü gün, İslam Ülkeleri arasında anında İsrail’i tanıyan tek ülke Türkiye oldu. SSCB’nin bir federasyonu olan ve diş işlerinde bağımsız olmayan Azerbaycan, Bağımsız olduğu 1991 yılının ilk gününde ağabeyleri Türkiye gibi hemen İsraili tanıdılar, tabii ki burada Türkiye’nin arabulucuyu, Batılıların perde arkasındaki teşviki.  İsrail bu fırsatı kaçırmazdı,  o gün bugündür İsrail Azerbaycan’a yerleşmeye başladı.

Azerbaycan’ın bugün nüfusu 10 Milyonun biraz üstündedir, ama bunların iki katı Azeri İran’da yaşıyor, Azerilerin Farslarla ortak yanı Şiiliktir, Azeriler Siyasal bakımından İran’da çok güçlüdürler.

İsrail’in planı şudur, İran ekonomik ve toplumsal alanında çok sorunludur, Eğer petrol ve doğal gaz Zengini ve de bağımsız Azerbaycan gelişir Ekonomi konusunda ilerler, halkın refah durumu yükselir, huzurlu bir toplum, zengin bir tabaka oluşursa. İran’daki Azeriler neden bunlara özenmesin, onlar neden Azerbaycan’la birleşmek istemesin.  son birkaç yıldır bunun biraz emareleri de gözüküyor.

Azerbaycan’ın Ermenistan’a karşı kazandığı ve işgal edilen topraklarını geri aldığı savaşta İsrail’in bura da rolü çok büyük idi.

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.