Önceleri İşçi kesiminin temsilciliği ile ortaya çıkıp hakları elde etme organı görevi gören Sendika etkinlikleri, son yüzyılda Memur, Sözleşmeli, Geçici ve Ücretli çalışan kitlelerin de sesi olma misyonuyla Merkezi Yönetime bağlı Bölge Merkezleri ve Şube birlikleri adıyla faaliyet göstermektedirler.
Sayı çokluğu ve çalışma alanlarının zenginliği sendikal faaliyetleri de kurumsal kimliğe geçişe zorladı. Günümüzde her meslek grubunun kendi yapısal bir birliği ve merkezi işleyiş temeli var. Her kurumun hem işçi hem de memur grubunu temsil eden sendikal örgütler mevcut.
İşçi birlikleri ve İl şubelerinin ülke genelinde tek merkezde toplanan hiyerarşik yapısı gibi Memur birlik/örgütlerinin de merkezi çatı altında yönetimlerini sağlayan idari bir yapılanması işlerliği sürdürmekte.
Örneğin Memur Sendikaları adı altında bulunan ve her bir kendi kurumunu temsil eden birliklerin Toplu Görüşmelerde Hükümet temsilcileri ve İşverenlerle pazarlık aşamasında oturulan masada, hak arayışında güçlü bir federasyon yapısıyla büyük bir ağırlık his ettirebilmekte. Eğitim, Sağlık, Diyanet, Tarım, Bayındır, Enerji, Ulaştırma, Kültür gibi bünyesinde milyonlarca eleman bulunduran kurumların kayıtlı sendika üyesi sayısı geçen yıla göre 1 milyon 718 bine ulaşmış durumda.
Bu kurumların çalışanları kendi aralarında, yani bağlı oldukları kurumlar bazında değişik sendika kuruluşlarına da sahiptir. Örneğin Eğitim sektöründe çalışan eğiticilerin Sol görüş itibariyle farklı sendika birimleri; Sağ görüş savunucusu personelin de değişik bir isim altında sendika üyeliğine sahip olduğu görülüyor.
Sadece Eğitim alanında 30’ dan fazla sendika olduğu düşünülürse farklılığın ne kadar derin olduğu sorgulanabilecektir.
Sorun fazla sayıda olan sendikaların hangisinin temsil hakkını elinde tutacağı, masada hak arayışında söz alacağı aslında…
Bunun da çözümü en fazla üye sayısına ulaşmak!
Üye sayısı en fazla olan sendika bulunduğu kurumun temsilciliğini de yüklenerek Memur Sendikaları itibariyle de yönetimi elinde bulundurma yetkisine kavuşabilmekte.
Konumuz Eğitim alanı olduğundan, özelde değerlendirmeler Eğitim Birliği Sendikası üzerine olacaktır. Ülkenin eğitim camiasında üye sayısı en fazla olan sendika örgütü. Sivil Toplum Örgütü itibariyle yönetim mekanizmaları ve işveren kurumlar karşısında öğretmenlerin/eğitmenlerin yanı sıra çalışan yönetici, memur, hizmetli, personel, idareci ve taşeron elemanlarının her türlü özlük hakkı, ücret ve emeklilik kazanımlarını savunan/artırmaya çalışan birliklerin ortak noktası…
Ülke genelinde olduğu gibi merkezi Eğitimciler Birliği Sendikasına bağlı bir yönetim olarak sendikal varlığını ve işleyişini sürdüren Batman Şubesi, bünyesinde barındırdığı 4000’ e yakın üyesi ile büyük bir “Güç” ve “Kitle Sermayesi” ne sahip durumda.
9000’ e yakın öğretmenin bulunduğu ilimizde yarıya yakın bir üye potansiyeli ile aynı zamanda Memur-Sen temsilciliği yetkisini de elinde bulundurmakta.
1992 yılında ilimizde kurulan, ilk Başkanlığını Emin USTA’ nın yaptığı Eğitim-Bir Sen teşkilatı daha sonra iki dönem (8 yıl) Şafi ÖZPERK tarafından yönetildi. Son iki dönemin İl teşkilat Başkanlığını ve aynı şekilde (üye sayısı çokluğu nedeniyle) Memur-Sen Başkanlığı görevini de yürüten Mehmet ERGİN yönetiminde faaliyetlerine Kasım-2022’ ye kadar sürdürecek bir örgütlü yapı önümüzde durmakta.
Merkeze bağlı il teşkilatlarında mevcut Tüzük itibariyle 4 yılda bir düzenlenen Delege seçimleriyle belirlenen Sendika Başkanlığı görevi, Kasım ayında yeniden tekrarlanacak.
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ SENDİKASI VE SENDİKA/SENDİKACILIK
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.