Bazen insanın düşmanı insanın kurtarıcısı oluyor. Netenyaho’nun durumu buna çarpıcı bir örnektir, Yolsuzluktan ve kötü yönetimden yargılanıyordu, İsrail’in iç hukukuna göre ceza alması hayat boyu Siyasetten men edilmesi kesin gibi idi.

Hamas bir gece bir şenliği basarak binin üzerinde insanın ölümüne neden oldu, suyun akışı birde 180 derece tersine dündü, bu Netanyaho için bir kurtarıcı, Hamasın temsil ettiği Filistin halkına bir felaket oldu, onlara hayat Cehenneme dündü ve devam ediyor.

   Şimdi ne olacak.

  Hamasın beli kırıldı, Filistin de dengeler değişti.

  Lübnan Hizbullah’ı çok şey kayıp etti, gücünü büyük oran da yitirdi.

  Suriye de Netenyaho ve dostlarının katkısı ile rejim değişti, sahada bir devlet yok oldu.

  12 günlük savaşta elbette ki İran bitmedi, ama kolu kanadı kırıldı, İran kendi derdine, rejimin geleceğine odaklanmış.

    İran’ın Suriye de, Lübnan da ve Hamas üzerinde bir etkisi kalmadı, yani vekalet savaşları bitti, şimdi ülkeler bire bir savaş halindeler.

  Filistin de Arada bir ateşkes söyleniyor deneniyor, son günlerde bu yine gündemde, sonunda her şey İsrail’in güvenliği çerçevesinde gelişecek.

  Tramp İsrail küçüktür büyümesi gerek dediği şey, toprağını mı kast ediyor, yoksa askeri gücünü mü, buda belirsiz.

   ABD’nin ana hedefi İsrail’in lehine olan Abraham antlaşmasına bütün Arap ülkelerini dahil etmek.  Bu çerçevede Hindistan dan Körfez ülkelerine oradan Ürdün ve İsrail üstünde Akdeniz’e çıkmak. Colani gibi biri ile de poz verme nedeni de bu olmalı. Yarın öbür gün Colani Netenyaho ile poz verirse şaşmayın, Colani İsrail’e sık sık düşmanlarımız aynı dediğini de unutmayalım.

   Orta Doğuda gelişmeler çok ani oluyor, bir o kadar sancılı oluyor,  buradan bakınca Orta Doğuda taşlar yerinden oynadı.

   Merak edilen bu taşlar yerine nasıl yerleşecek.

   Suriye ye bakınca orada da büyük değişim oluyor, ABD, İsrail, Türkiye, İngiltere, Fransa gibi bir çok ülkenin dahil olduğu bir karışıklık.

  Iraktaki başta Eşdi Şabi olan bu milis güçleri artık ya Irak ordusu içinde eritilecek veya Suriye de ki Milisler gibi bastıracaklar, İran’ın Iraktan çekilmesi durumunda bu Boşluğu Türkiye ve Suudi Arabistan doldurmaya çalışacaklar, burada Elbet Suudiler daha avantajlı.

  Ürdün’ün durumu daha da kritik nüfusunun yüzde 70 si zaten Filistinli eğer Gazzeliler de gelirse dengeler değişir.

    Mısır Hiçbir Zaman Gazzeli Filistinlerin Sina’ya yerleşmesini kabul etmemiş, hatta İsrail’e bu savaş nedenidir der.

  Şimdi var sayarsak İran düştü o boşluğu kim dolduracak, tabi iki burada Türkiye ve Kürt kartı öne çıkıyor, Suriye de olduğu gibi Türkiye burada Kürtlere karşı mı duracak, veya ABD’nin isteği Kürtlerle yeni bir sayfa mı açacak, buda belirsiz, çünkü Türkiye de bazı kesimler de Kürt Karşıtlığı o kadar derin ki bunu aşmak çok zor, ama aşması elbette Türkiye’nin yararına olacak.

    Dileğimiz çözüm sürecinin başarısı ve yeni bir sayfanın açılması.