Geçtiğimiz günlerde sabahın erken saatlerinde, Batman’da Kösetarla ve Akça köylerinde bulunan bazı “hobi bahçeleri”ne kepçeler, zabıta, çevik kuvvet ve tomalar eşliğinde operasyon düzenlendi. Gerekçe açıktı: İzinsiz ve kanunsuz yapılaşma.

Olayı duyanların aklına ilk gelen sorulardan biri şu oldu: “Hobi bahçeleri neden yıkılıyor?”

Bu soruyu sormadan önce, gelin birlikte hobi bahçesi nedir, ne değildir bir hatırlayalım.

Hobi bahçesi; belediyeden ya da ilgili makamlardan izin alınarak kiralanan, kişilerin şehir yaşamının stresinden uzaklaşıp toprakla meşgul olmasını sağlayan küçük ölçekli alanlardır. Kimi burada domates biber eker, kimi lavanta kokuları arasında huzur arar. Yani hobi bahçesi dediğimiz yer, aslında bir nevi doğayla buluşma alanıdır.

Ancak mesele tam da burada karmaşıklaşıyor. Zira Batman’daki bazı alanlar “hobi bahçesi” maskesi altında farklı amaçlarla kullanılmaya başlanmış. Ağaç evler, bungalovlar, hatta kimisinin yüzme havuzları bile olmuş. Doğal olarak, bu yapıların hiçbiri gerekli ruhsat ve izinlere sahip değil.

İşin doğrusu şu: Herkes dilediği gibi tarlasına ev, havuz, çevre duvarı yapamaz. Bunu yapmak için imar izni, yapı ruhsatı ve yasal prosedürler gerekir. Bu kurallar çiğnendiğinde de belediyenin yetkisi devreye girer. Yani, bir yerde izinsiz yapılaşma varsa, oraya müdahale edilmesi hem yasal hem de toplumsal sorumluluktur.

Bazı hobi bahçelerinde izinsiz yapılan ve hatta kiralanan yapılarla işin rengi değişmiş. Hal böyle olunca belediyeye gelen ihbarlar da artmış. Bu ihbarların içeriğinde neler olduğu ayrı bir konu; kimi zaman masum, kimi zamansa ahlaki sınırları zorlayan iddialar olabilir. Ama sonuç değişmez: Ruhsatsız yapı, yapı değildir.

Öte yandan, Batman’da lavanta üreticilerimiz var. Bu insanlar da toprakla uğraşıyor, bahçelerinde üretim yapıyor. Ama dikkat edin: Bu üreticilerin bahçeleri yıkılmadı. Çünkü onlar işi usulüne göre yapıyor, ticareti de doğaya saygıyla yürütüyor.

Bu noktada önemli bir ayrım yapmalıyız. Hobi bahçesi, adı üstünde bir hobi alanıdır. Amaç kafa dinlemek, üretmek, nefes almaktır. Eğer bu alanı ticarete açar, betonlaştırır, doğanın dengesini bozarsanız; işin adı hobi değil, imar kirliliği olur.

Belediyeyi bu konuda eleştirmek kolay. Ancak unutmayalım: Kamu düzeni, keyfi değil; kurallar üzerine inşa edilir. Devlet, gerektiğinde görevini yapar; yapmalıdır da.

O yüzden Batman halkı olarak sap ile samanı karıştırmamalıyız. Hobi bahçeleri güzeldir ama amacını aşarsa güzellik bozulur. Abartı, her zaman göze batar.

Son sözüm şu: Toprağınızla uğraşın, sebzenizi ekin, stres atın…

Ama Batman’ı strese sokmayın.

Hoşça kalın.