Özellikle küçük yaşlarda olan ve ihtiyacı olmadığı halde ailesi tarafından sahiplenemeyen çocukların harçlık edinmek amacıyla hurda, demir, plastik gibi dönüşümü olan ürünleri çalmaya yönelik eylemlerini onların üzerine yıkmak doğru mu?
Demek oluyor ki insanlar maddi kazançlar konusunda problemler yaşıyor. Kontrol ve denetim mekanizmalarının yeterli olmadığı ortamlarda asıl üzerinde durulması gereken şey ailelerin sahiplenme konusunda yeni kuşaklara yol göstermesi.
Özellikle son zamanların “Geri Dönüşüm” süreci ayrı bir sektör yarattı. Demir ve kâğıt gibi unsurların yanı sıra plastik atıkların sağladığı kazançlar, işini hakkıyla yapan “Çöp Toplayıcılar” ını karşımıza çıkardığı gibi çalma/hırsızlık yaparakyolunu bulmaya çalışan insan tiplerini de önümüze koymaya başladı.
Önlenemiyor…
Cezai işlemler ne kadar uygulanırsa uygulansın, toplumsal vicdan ve bireysel ahlak anlayışının devre dışı kaldığı ortamlarda/zamanlarda suç unsurlarının önüne geçilemiyor. Hırsızlık vakaları artış göstermeye devam ederken, ahlaki ve insani değerlerimizin zayıflayan tarafları mağduriyetleri çoğaltmaya devam edecek.
Artan vakalar, ceza verecek yasal altyapının yetersizliği, suçlunun basit nitelikte olması sebebiyle ceza evlerine konamaması, güvenlik güçlerinin işlerini hakkıyla yapmasına rağmen sorumluluğun onları da aşması korku ve çekinme psikolojisini yok ettiğinden, hırsızlık olayları sanırım hayatımızın bir parçası olmayı sürdürecek.
Sorunun çaresi bireysel korunma ve tedbirli olmaktan geçiyor.
İYİLİK
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.