KÜRESEL UYUŞTURUCU KRİZİ (1) - Batman Pusula Gazetesi
a

KÜRESEL UYUŞTURUCU KRİZİ (1)

küresel uyuşturucu kri̇zi̇ (1)
0

BEĞENDİM

Spread the love

Var olan kriz kavramı itibariyle küresel uyuşturucu ifadesi aklımıza hemen uyuşturucu kullananların yaşadığı sarsıntı ve kötü görüntüleri getirmesin. Kriz zaten kullananlarda büyük yıkımlar ve sarsıntılar yaratarak insanı insan olmaktan çıkarıyor.

Üzerinde durulacak olan nokta kriz kavramıyla daha çok uyuşturucu olgusunun yaygın hale gelmesi, kullanan sayısının artışı, tedarik edilmesinde ve üretilmesinde engelleyici hiçbir unsurun tanınmaması, ticaretinin yapılma fırsatı bulması ve kullananların gözümüzün önündeki insanlı9k dışı hali ile ilgili izlenimlerdir.

Uyuşturucu meselesi toplumsal manada hakikaten önemli bir sorun haline gelmiş ve yaygınlık kazanması itibariyle hakikaten insanlığın sıkıntılı bir tarafı haline dönüşmüş durumda.

Kötü olan ise uyuşturucunun büyük oranda kullanım alanına sahip olması; Uyuşturucu maddelerinin değişik versiyonlarının toplumsal hayatın tüm alanlarında ve toplumsal sınıf kademelerinin tüm unsurlarında/aktörlerinde insanlar tarafından sınırsızca tüketilme oranlarının yükseliş göstermesidir.

Uyuşturucu maddeleri ot, sıvı, hap ve toz gibi tüketilme/kullanılma biçimlerine sahip olmasının yanında değişik insanlar tarafından değişik şekillerde kullanılmasıyla da yüksek artış oranlarıyla günümüzün kritik bir ticari metasına dönüşme talihsizliğiyle birçok kişinin kazanç kapısına dönüşmüş durumda!

Yaşanan kriz hali önlenemez kullanımlar ve tüketme amacıyla kendinde yaşam modeli haline getiren insan sayısının çokluğundan dolayıdır.

Çünkü yaygın uyuşturucu kullanımı sadece bireyler açısından değil, tüm uluslar ve devletler açısından rahatsızlık yaratan etkenleri canlandırması yönüyle krizler yaratmakta. Uyuşturucu kullanımı, üretimi, ticareti ve yaygınlık kazanması konuları tüm ülkelerin ortak zaaf noktasıdır.

Engel olunamadığı ortada!

Engel olunamayan nokta kullanılmasının yanında üretiminin de yasaklara rağmen devam etmesidir.

Sayılarla ifade edilmesi zor olsa da uyuşturucu kullanımı sebebiyle ölüm oranları her yıl artış gösterebilmekte. Başlatılan mücadele ile birlikte yürütülen operasyonlar ve ailelere yönelik önleyici tedbirleri içeren bilgilendirme/bilinçlendirme faaliyetleri sayesinde uyuşturucu kaynaklı ölümlerin durağanlaşmaya başladığı görülebilir.

Medya organları ve bilgi kaynaklarından edinilen verilere göre ülkemizin uyuşturucu karnesi itibariyle zaafının çok olmasının yanında zayıf yönleri de gün yüzüne çıkmakta. Son yıllarda ülkemizde ele geçirilen eroin miktarı ile hap formunda kullanılan MDMA (Ekstazi’ nin daha saf hali) miktarı Avrupa Birliği ülkelerinden daha fazla olduğu belirtiliyor.

2019 sonrası Pandemi döneminin etkisiyle artan uyuşturucu satışının önlenemez yükselişinde elde edilen dev kazançların hesabını yapmak zor olsa da uyuşturucu satışının ticari bir faaliyete dönüştürülmeye çalışıldığı gerçeği zihinlerde korku yaratmaya devam ediyor.

Durumun çirkinliğini aslında verilerin değerlendirilmesi ve istatistik bilgilerinin paylaşımından anlıyoruz. “Uyuşturucu Suçları” diye kavramsal tanıma oturtulabilecek davalar, operasyonlar, yakalanmalar, satışlar ve cezaların sayısının yüksekliğinin önümüze serdiği görüntüden acı tablonun çirkinliği anlaşılmakta.

2020 ve sonrası dönemde 314 bin 466 olan tespitli uyuşturucu dosyasının 422 bin 479 suç dosyasına yükseldiği konu ile ilgili yapılan araştırmalar sonucu elde edilen bilgileri bize sunuyor. Uyuşturucu davalarında verilen cezaların 245 bin 906 dosyayı kapsadığı tespiti yapılan analizlerden biri.

Rakamlar basit gibi görünüyor ve sayılar hafızalardan kolay silinme özelliğine sahip!

Ama rakamların, sayıların, istatistiklerin, verilerin ve analiz detaylarının ifade ettiği insan hayatı ve sonu hüsranla biten yaşamları sorgulamanın karşılığı ne?

Kendi yorumlarımızı dillendirme konusunda söylenecek şeyler var. Örneğin uyuşturucu kullanımı sonucu ölümlerde medyana gelen yükselmenin ana sebebi aşırı dozda kullanmanın sıklığıdır.

Kriz noktalarından biri olan şu tespit önemli: Uyuşturucu artık keyif amaçlı kullanılmaktan çıktı. İş aşırı tatminlik seviyesinin üzerine çıkarak ölümleri beraberinde getiren bağımlılıklar seviyesine yükseldi.

Organizmamız ve metabolizma sistemimizin zevk ve bunalımlardan kurtulma çaresi olarak görülen madde bağımlılığından sıyrılarak, ileri derecede kalıcı hasarlar bırakan psikolojik/akli dengesizliklere yol açması sebebiyle tahrip olduğu görülüyor.

Aşırı dozda uyuşturucu tüketimi sonucu ölen insan sayısı oranının günümüzde zirve yaptığı en büyük zaaflarımızdan biri durumunda…

İnsanlar ölüyor.

İnsanlar yaşamlarına son verme konusunda cömert davranma cesareti gösteriyor.

Dünya genelinde uyuşturucu bağımlılığı ve aşırı kullanımı nedeniyle can kaybı yaşayanların, trafik kazaları veya bazı hastalıklardan dolayı ölen insanlarla yarıştığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Bilinen gerçek uyuşturucu maddelerinin yarattığı bağımlılığın insan bedeninde sistemsel hasarlara yol açtığı, sadece bedende değil sinir sistemi ve zihinsel donanımlarda da tahribatlar yarattığı, düzensiz iletişim problemlerine temel olduğu, sosyal ilişkileri sonlandırma noktasına getirdiğidir.

Akıl hastalıklarına kadar varan tahribat ve hasarların kişiyi yaşamdan koparan etkileriyle ortaya çıkan şiddet ve suç unsurlarının sebep olduğu aile problemleri, iş hayatının sonlanması ve bireysel bunalımlar kaçınılmaz sorunların ilk adımları olmakta.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.